Βασίλισσα Ελισάβετ: Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία της

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

11 Σεπτεμβρίου 2022 08:00

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη έπειτα από εβδομήντα χρόνια στον θρόνο, θα τελεστεί τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου στις 10 (τοπική ώρα), στο Αβαείο του Γουέστμινστερ στο Λονδίνο.

Το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Κάστρο Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο την Κυριακή. Στην πρωτεύουσα της Σκωτίας, το φέρετρο θα μεταφερθεί από το Παλάτι του Χόλιροντχαουζ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τζάιλς μέχρι την Τρίτη.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί αεροπορικώς στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, ενώ θα παραμείνει στο Γουεστμίνστερ Χαλ από την Τετάρτη μέχρι το πρωί της κηδείας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του Παλατιού, θα παραμείνει εκεί για τέσσερις ημέρες, για όσους θελήσουν να αποτίσουν φόρο τιμής στην εκλιπούσα.

Η βασίλισσα Ελισάβετ θα ταφεί στη βασιλική κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, δίπλα στον σύζυγό της Φίλιππο. Λεπτομέρειες για την κηδεία της 96χρονης βασίλισσας θα δημοσιοποιηθούν αργότερα.

«Θα εκτελέσουμε το καθήκον μας τις επόμενες ημέρες με βαριά καρδιά αλλά και με την πιο σταθερή αποφασιστικότητα ώστε να εξασφαλίσουμε τον κατάλληλο αποχαιρετισμό σε μια από τις καθοριστικές φιγούρες», είπε ο κόμης Έντουαρντ Φιτζαλάν – Χάουαρντ, δούκας του Νόρφολκ.

Στο μεταξύ, ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον πατέρα του βασιλιά Κάρολο Γ’ «με όλους τους δυνατούς τρόπους» προς τιμήν της γιαγιάς του βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

«Ήξερα ότι θα ερχόταν αυτή η ημέρα αλλά μου χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσω στην πραγματικότητα της ζωής χωρίς την γιαγιά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρίγκιπας Ουίλιαμ.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως χθες Σάββατο, δύο ημέρες μετά τον θάνατο της μητέρας του ο πρίγκιπας Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς, με το όνομα Κάρολος Γ’.

Η ανακοίνωση διαβάστηκε από το μπαλκόνι του παλατιού του Αγίου Ιακώβου, ενώπιον της Φρουράς του Βασιλιά και εκατοντάδων πολιτών. Αμέσως μετά ακούστηκε ο Εθνικός Ύμνος ενώ κανονιοβολισμοί έπεφταν σε όλη τη χώρα προς τιμή του Καρόλου.