Ξιφαρά  Σ. Αρχοντούλα – Πλαστική Χειρουργική 

22 Μαρτίου 2024 14:12

 

Τέχνη ή Ιατρική; Η προσφορά της στο συνάνθρωπο!

Η Πλαστική Χειρουργική προκύπτει από έναν ιδιαίτερο συνδυασμό γνωρισμάτων. Είναι Τέχνη και Ιατρική. Ως Τέχνη απαιτεί εξαιρετική Αισθητική. Ως Ιατρική, απαιτεί Γνώση και Ήθος. Συνεκτικός κρίκος μεταξύ των δύο, είναι το Μέτρο. Γνώμονας για την ορθή πρακτική είναι η προσφορά στο συνάνθρωπο. Δίνουμε λύσεις σε αυτά που η φύση ή μια ατυχής συγκυρία έφερε στο δρόμο των ασθενών μας. Φωτίζουμε το πρόσωπό τους με χαμόγελο, δίνοντάς τους ψυχική ευεξία και αυτοπεποιθηση να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.

Δυστυχώς, η κοινή γνώμη θεωρεί πως πλαστική χειρουργική είναι μόνο η εφαρμογή αισθητικών θεραπειών με στόχο την τόνωση της ματαιοδοξίας του Ανθρώπου. Είναι, ωστόσο, πολύ μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που φτάνει στον Πλαστικό χειρουργό λόγω ματαιοδοξίας. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την οξύνοια και αντιλαμβάνονται ότι ο Χρόνος είναι Δώρο. Δεν τον μάχονται. Τον αποδέχονται και προσπαθούν να δώσουν στον εαυτό τους τη φροντίδα που απορρέει από την αποδοχή, την αγάπη και την εκτίμηση για την ίδια τους την οντότητα. Είναι ωριμότητα το να αγαπάμε τον εαυτό μας! Είναι προαπαιτούμενο για να μπορέσουμε να δώσουμε αγάπη στους  γύρω μας.

Πολύ αδρά, η καθημερινή πρακτική έχει δύο βασικούς άξονες. Στον ένα πόλο βρίσκεται η επανορθωτική πλαστική χειρουργική και στον άλλο, η αισθητική πλαστική χειρουργική.

Ζούμε την αγωνία του ασθενούς που θα διαγνωστεί με μελάνωμα και ενορχηστρώνουμε την καθοδήγησή του μέσα από έναν κυκεώνα εξετάσεων, χειρουργείων, θεραπειών. Βιώνουμε τη χαρά του επιτυχημένου χειρουργείου αφαίρεσης του όγκου  όπως και τον ενδόμυχο φόβο μιας πιθανής υποτροπής, σε κάθε περιοδικό έλεγχο. Μας στιγματίζει ανεξίτηλα η εικόνα ενός εγκαύματος, όμως δημιουργούμε τις προυποθέσεις ώστε ο ασθενής μας να μπορέσει να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητα και συμφιλιωμένος με το κάτοπτρό του στον καθρέφτη! Συγκλονιζόμαστε από την παρουσία μιας κακοήθειας στο μαστό μιας γυναίκας. Της υπενθυμίζουμε όμως, ότι δεν είναι ο μαστός που ταυτοποιεί τη θηλυκότητά της. Είναι η ψυχή της. Είναι το πνεύμα της. Είναι η ενδογενής ανάγκη του να φροντίζει τους ανθρώπους της. Είναι η δύναμή της να στηρίζει όσους αγαπά!!! Εδραιώνοντας αυτή τη θέση, της δίνουμε τη δυνατότητα της αποκατάστασης. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά της στην αποκατάσταση. Γιατί; Επειδή στη φύση, όλα τα τραύματα κάποια στιγμή επουλώνονται. Ένα χειρουργείο μαστεκτομής, όσο αναγκαίο και σωτήριο και αν είναι για την επιβίωση της ασθενούς, δεν παύει να είναι ένα τεράστιο τραύμα. Τραύμα σωματικό και ψυχικό. Η επούλωση, στην περίπτωση του ακρωτηριαστικού τραύματος της μαστεκτομής είναι η αποκατάσταση! Συνεπώς δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να μιμούμαστε τη Φύση. Πολλές οι μέθοδοι, ακόμα περισσότεροι οι τρόποι. Κάθε ασθενής, θα βρει τον τρόπο και το είδος που θα της ταιριάξει. Εμείς είμαστε εδώ για να απαλείψουμε τα σημάδια του σώματος! Σε εσάς μένει να θρέψετε την  ψυχή σας.

Η αισθητική πλαστική χειρουργική, στον αντίποδα, έχει τις δικές της δυσκολίες και τις δικές της ομορφιές. Ως μυθικός γλύπτης Πυγμαλίων πλάθουμε τη Γαλάτεια! Μια Γαλάτεια, όμως με ξεχωριστή υπόσταση. Δεν μπορεί να υπάρξουν δύο πανομοιότυπες, ποτέ! Δημιουργούμε, με καμβά το ανθρώπινο σώμα και αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη ευθύνη μας. Μοναδικής σημασίας είναι η επικοινωνία με τον ασθενή μας. Η κατανόηση των επιθυμιών του. Η αναγνώριση των αναγκών του. Η σωστή καθοδήγησή του. Γινόμαστε κοινωνοί του ψυχισμού του και ενίοτε αποδέκτες της απογοήτευσης των προσδοκιών του. Οι πιο τολμηροί δεν φοβούνται την κόψη του νυστεριού μας και  βιώνουν μια αναγέννηση. Είτε πρόκειται για μια βλεφαροπλαστική, είτε για μαστοπλαστική, είτε για την αναδιαμόρφωση των ιστών  μετά από μαζική απώλεια βάρους, ο ασθενής μεταμορφώνεται. Περνάει απο το “κουκούλι” του χειρουργείου  και προοδευτικά η προνύμφη γίνεται πεταλούδα. Αναζωογονητικό και πολλές φορές όνειρο ζωής για όσους το επιλέγουν.

Υπάρχουν και οι άνθρωποι που επιλέγουν λιγότερο επεμβατικές μεθόδους. Παρεμβάσεις που δίνουν μια βελτίωση στην εικόνα, την αφή και την αίσθηση. Απώτερος στόχος η τόνωση της αυτοπεποιθησής τους. Η ενίσχυση του αισθήματος αγάπης προς το πρόσωπό τους. Δεν υπάρχει κατάλληλη εποχή. Υπάρχει κατάλληλη διάθεση. Υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες. Επιβάλλεται -απαραίτητα- η χημεία με τον επιστήμονα που θα επιλέξει ο καθένας να εμπιστευτεί. Το είδος των παρεχόμενων θεραπειων αυξάνεται μέρα με τη μέρα! Botox, υαλουρονικά  οξέα, μεσοθεραπευτικές επιλογές, peelings, νήματα κολλαγονογέννεσης και ανάρτησης, skin boosters, αυτόλογη μεσοθεραπεία, βιοδιεγέρτες, εφαρμογές laser. Επιλογές για πρόσωπο. Επιλογές για σώμα. Κοινός παρανομαστής για όλες τις εφαρμογές; Το βέλτιστο προφίλ ασφάλειας! Μία προς μία πρόκειται για ιατρικές πράξεις που επιβάλλεται να εφαρμόζονται από επαγγελματίες υγείας που γνωρίζουν το αντικείμενο τους σε βάθος.

Είναι  όμορφο το αντικείμενο της πλαστικής χειρουργικής. Ακόμα και στις πιο δύσκολες εκφάνσεις του, ειναι στενά συνδεδεμένο με την έννοια της  Δημιουργίας. Απαιτεί Γνώση, Όραμα, Εφαρμογή, Λεπτομέρεια, Υψηλή Αισθητική, Ηθική, Υπομονή, Κατανόηση. Είναι πολύ όμορφη η συμπόρευση με ασθενείς νοητικά και ψυχικά ώριμους και κατασταλαγμένους. Μέσα απο τη σχέση εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού που εδραιώνεται συν τω χρόνω γινόμαστε όλοι πιο πλούσιοι σε εμπειρίες, συναισθήματα, ενσυναίσθηση και ανθρωπιά. Σε αυτό το μονοπάτι, γινόμαστε λιγότερο επικριτικοί και περισσότερο Ανθρωποι.

Σας ευχαριστώ.

 

Ξιφαρά  Σ. Αρχοντούλα

Πλαστικός χειρουργός
Στρατιωτικός Ιατρός