Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών

1 Ιουνίου 2021 07:30

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών

Ποιοι παράγοντες θα συνεκτιμηθούν για τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών – Με τη συναίνεση των γονέων ο εμβολιασμός και δεν θα είναι υποχρεωτικός – Συλλυπητήρια στην οικογένεια της 44χρονης από την Κρήτη έδωσε η κυρία Θεοδωρίδου – «Ανοίγουν» σύντομα όλα τα εμβόλια και για τους 18-29 – Από 7 Ιουνίου οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στην επικράτεια Χαμηλή ανταπόκριση μέχρι στιγμής από τους 35-39

Υπό εξέταση ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 έως 15 ετών.

Στις εξελίξεις που αφορούν στην πανδημία και στην πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε εκφράζοντας τα θερμά της συλλυπητήρια για τον θάνατο της 44χρονης Γλυκερίας. Που έφυγε σήμερα από τη ζωή μετά τη μάχη που έδωσε λόγω της θρόμβωσης που υπέστη. Μετά τον εμβολιασμό της κατά του κορωνοϊού με εμβόλιο της AstraZeneca.

Αρχικά η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στις εξελίξεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών.

Προοπτική επέκτασης ή και, στο μέλλον, και σε μικρότερες ηλικίες. Όπως σημείωσε το CDC αλλά και πριν από 3 ημέρες ο ΕΜΑ έχουν δώσει το πράσινο φως για εμβολιασμό με εμβόλιο mRNA για τους 12 – 15.

Στις μελέτες που έγιναν κανένα παιδί δεν ανέπτυξε νόσο και η αποτελεσματικότητα ήταν περίπου 100%. καταγράφηκαν συνήθης ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ο αριθμός των ατόμων της δοκιμής δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ιδιαίτερα για παιδιά με υποκείμενα προβλήματα.

Η έγκριση του ΕΜΑ σηματοδοτεί ότι κάθε χώρα μπορεί να υιοθετεί μια δική της πολιτική εμβολιασμού. Οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν αφορούν τη νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού. Τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και άλλες δραστηριότητες που συμμετέχουν τα παιδιά. Την ασφάλεια και την αποδοχή από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνει.

Η κυρία Θεοδωρίδου δεν απέκλεισε η πρόταση που θα γίνει να αφορά σε παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Που ενδεχομένως διατρέχουν κίνδυνο εφόσον νοσήσουν.

Ο ΕΜΑ σημειώνει ότι πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Για τα παιδια θα γίνει σχετική η πρόταση και φυσικά δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Για τον εμβολιασμό όσων έχουν νοσήσει με μία δόση μετά από έξι μήνες από τη νόσηση. Η κυρία Θεοδωρίδου διευκρίνισε πως πρώτη διάγνωση θεωρείται το PCR (όχι self test, ή rapid) που έχει καταγραφεί στα μητρώα του ΕΟΔΥ.

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και στα ποσοστά των εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα:

«Μέχρι τώρα έχουν γίνει σχεδόν 70.000 εμβολιασμοί και μέχρι το τέλος της ημέρας θα φτάσουμε τους 100.000

Συνολικά έχουν γίνει 5.570.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 3.630.000 με μία δόση (ποσοστό 34,5%) και οι 2.040.000 πλήρως εμβολιασμένοι (ποσοστό 19,44%).

Όσον αφορά τις παραλαβές εμβολίων κατά τον Ιούνιο, αναμένουμε:

-Από Pfizer περιμένουμε 2.070.900 δόσεις
-Από Moderna αναμένουμε 408.800
-Από Johnson & Johnson αναμένουμε από 400.000 έως 500.000 δόσεις

Όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες.

Στις 26 Μαΐου άνοιξαν τα ραντεβού για τους πολίτες από 35 έως 39 ετών με όλα τα εμβόλια και έχουν κλείσει 107.000 ραντεβού. Το 20,5% της ηλικιακής αυτής ομάδας έχουν κάνει ήδη μία δόση, ενώ με τα ραντεβού φτάνουμε στο 36%.

Το Σάββατο άνοιξαν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια για τους 30-34 και έχουν κλείσει 63.000 ραντεβού. Το 17% έχουν κάνει την πρώτη δόση και με τα ραντεβού θα φτάσουμε στο 29%.

Από τις 7 Ιουνίου θα ξεκινήσουν τα εμβόλια Johnson & Johnson σε όλη την επικράτεια, καθώς αναμένουμε άλλες 78.000 δόσεις στις Ιουνίου.

Η ηλικιακή ομάδα 18-29 εμβολιάζεται με το Johnson & Johnson και σύντομα, μόλις επιβεβαιωθούν οι παραλαβές από τις εταιρείες, θα ανοίξουν τα ραντεβού με όλα τα εμβόλια».

Την ερχόμενη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν.