Λ. Μιχαλάκη, Πλαστικός Χειρουργός, MD, EBOPRAS, MRCS, MSc

21 Ιουλίου 2019 19:14

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν θέλουμε να κάνουμε κάποια «πλαστική επέμβαση» στο πρόσωπό μας;

Λ. Μιχαλάκη, Πλαστικός Χειρουργός, MD, EBOPRAS, MRCS, MSc

Επιμελήτρια Πλαστικής Χειρουργικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

www.mihalaki.gr, email: [email protected]

Όλοι μας θέλουμε την αιώνια νεότητα, ένα σώμα σφριγηλό και νεανικό. Οι εποχές έχουν αλλάξει και μια γυναικά και ένας άντρας 40-50 ετών είναι ακόμα νέοι και θέλουν να διατηρηθούν έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλά κυκλοφορούν στα περιοδικά και στο ιντερνέτ αλλά τι πρέπει να προσέξει κανείς ώστε να έχει το καλύτερο, ασφαλέστερο και πιο φυσικό αποτέλεσμα;

Θέλω να κάνω μια αναζωογόνηση στο πρόσωπο μου αλλά φοβάμαι. Τι πρέπει να προσέξω; Πρέπει να διαλέξετε έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό ο οποίος να έχει μεγάλη εμπειρία. Μπορείτε να κάνετε ένα έλεγχο αγοράς και να δείτε ποιος σας εμπνέει εμπιστοσύνη.

Θέλω να κάνω Botox αλλά φοβάμαι να μην παραμορφωθώ. Από μια συνεδρία Botox ή μια συνεδρία υαλουρονικού οξέος δεν υπάρχει περίπτωση να παραμορφωθείτε. Η παραμόρφωση συνήθως γίνεται αν κάνετε πάρα πολλές διαφορετικές θεραπείες σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ή αν πάτε σε κάποιον ο οποίος δεν είναι εξειδικευμένος ιατρός.

Μα είναι ασφαλές η βοτουλινική τοξίνη και το υαλουρονικό οξύ; Ναι και τα δύο αυτά προϊόντα χρησιμοποιούνται για περίπου τριάντα χρόνια. Και αν κάποιος έχει εμπειρία μπορεί να κάνει με αυτά τα ενέσιμα ‘μικρά θαύματα’: να βελτιώσει τις ρυτίδες καπνιστού, τις ρυτίδες στο μέτωπο και στο πόδι της χήνας, να γεμίσει τα ζυγωματικά (μήλα) και τα χείλη και να δώσει στο πρόσωπο μια σφριγηλότητα και μία νεανική όψη.

Να κάνω Βοτοχ ή υαλουρονικό οξύ; Τι είναι πιο καλό; Αυτές είναι δύο τελείως διαφορετικές θεραπείες. Άλλες ενδείξεις έχει η μια θεραπεία και άλλες η άλλη. Σε γενικές γραμμές να θυμάστε το βοτοχ είναι για τις ρυτίδες για μέτωπο και μάτια, ενώ το υαλουρονικό οξύ είναι για γέμισμα γύρω από το στόμα, αύξηση των χειλέων και των ζυγωματικών κλπ.

Τι πρέπει να προσέξω; Όταν εμπιστευτείτε κάποιον ιατρό καλό είναι να συζητήσετε μαζί του, να δείτε ποια είναι τα προβλήματα που έχετε στο πρόσωπο σας (ρυτίδες, χαλάρωση, πανάδες, ουλές κλπ) και να αποφασίσετε από κοινού τι θα κάνετε.

Όταν περάσουν κάποιοι μήνες μετά τις ενέσεις τι θα γίνει; Θα κρεμάσω; Θα χαλαρώσω; Σιγά σιγά φεύγει η επίδραση των ενέσιμων και απορροφιέται το φάρμακο και το πρόσωπο επανέρχεται στην αρχική κατάσταση. Αν έχετε τη δυνατότητα καλό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού και να κάνετε τις επόμενες δόσεις στην ώρα τους ώστε το πρόσωπο να διατηρείτε για μεγάλο διάστημα νεανικό.

Από ποία ηλικία κάνουμε Botox ή lifting; Το κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό, όπως και οι απαιτήσεις του κάθε ατόμου είναι διαφορετικές. Μπορεί κάποια γυναίκα να είναι 45 ετών και να μη χρειάζεται σχεδόν τίποτα, και μπορεί κάποια άλλη να έχει σημαντική γήρανση και να είναι απαραίτητο να κάνει βλεφαροπλαστική ή lifting.

Το λέιζερ κάνει μόνο αποτρίχωση σωστά; Υπάρχουν ιατρικά λέιζερ τελευταίας τεχνολογίας που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του δέρματος και να εξαλείψουν μικρές ρυτίδες, δυσχρωμίες, ενεργή ακμή, διάφορες ουλές (έγκαυμα, ακμή, τραύμα) και χαλάρωση. Ανάλογα τη περίπτωση μπορεί κάποιος να χρειαστεί μια ή περισσότερες συνεδρίες.

Τι είναι η μεσοθεραπεία; Αν ένα πρόσωπο είναι αφυδατωμένο, κουρασμένο, με μικρές ρυτιδούλες και θέλετε μια λάμψη, ενυδάτωση και γενικά μια πιο ξεκούραστη όψη μπορούμε να κάνουμε πολλές μικρές ενέσεις με υαλουρονικό και βιταμίνες ή με πλάσμα (αίμα από τον ίδιο τον ασθενή το οποίο μετά από μια κατάλληλη διαδικασία το εγχύουμε πάλι στον ίδιο ασθενή). Αυτό δίνει μια ξεκούραστη, νεανική και σφριγηλή όψη.

Θα κάνω μόνο ενέσεις και λέιζερ ώστε να αποφύγω τις επεμβάσεις. Οι σύγχρονες θεραπείες οι οποίες γίνονται στο ιατρείο έχουν πολύ καλά αποτελέσματα και αν κάποιος ακολουθήσει ένα πρόγραμμα μπορεί να έχει σημαντική βελτίωση και ένα φυσικό αποτέλεσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα αλλά δεν αντικαθιστούν τα χειρουργεία. Για παράδειγμα αν υπάρχει σημαντική χαλάρωση στο άνω και στο κάτω βλέφαρο, αν έχουν χαλαρώσει ο λαιμός και το περίγραμμα του προσώπου τότε στην πρώτη περίπτωση κάνουμε βλεφαροπλαστική και στη δεύτερη περίπτωση facelifting.

Αυτές οι θεραπείες είναι ασφαλείς; Μήπως κινδυνεύω από κάτι; Οι περισσότεροι εξειδικευμένοι Πλαστικοί Χειρουργοί χρησιμοποιούν προϊόντα καλής ποιότητας και παρακολουθούν σεμινάρια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν μεγάλη εμπειρία. Μετά από τις ενέσιμες θεραπείες μπορεί να έχετε μικρές μελανιές ή πρήξιμο για μερικές μέρες και μετά από τα λέιζερ κάποιο ερεθισμό ή ξεφλούδισμα. Ακολουθείται κάποια σύντομη αγωγή για 3-4 μέρες, αλλά συνήθως μπορείτε με λίγο make up να γυρίσετε στην καθημερινότητα σας την ίδια ημέρα.