Αντιγήρανση: οι 10 τροφές που θα σας δώσουν πίσω χρόνια κι ομορφιά

Συντάκτης: Newsroom

1 Αυγούστου 2022 18:15

Αντιγήρανση: οι 10 τροφές που θα σας δώσουν πίσω χρόνια κι ομορφιά

Στην εποχή που υπάρχουν στην αγορά αμέτρητα προϊόντα ομορφιάς που υπόσχονται να σταματήσουν τον χρόνο για το δέρμα σας, η αντιγήρασνη έχει και φυσικές φόρμουλες μέσα από τροφές

Υπάρχουν τρόφιμα και τους φυσικοί τρόποι για αντιγήρανση προκειμένου να διατηρηθεί το δέρμα σφριγηλό και νεανικό.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι οι τροφές που χρησιμοποιούνταν για αντιγήρανση εδώ και πολλούς αιώνες είναι πράγματι ωφέλιμες για το σκοπό αυτό. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, νερό και όλα τα απαραίτητα για την επιδερμίδα θρεπτικά συστατικά. Έτσι, μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ο τρόπος που τροφοδοτούμε το σώμα μας έχει αντίκτυπο στην όψη της επιδερμίδας μας. Eκτός, λοιπόν, από τους εξωγενείς τρόπους αντιμετώπισης των ρυτίδων και αντιγήρανσης, οι τροφές που επιλέγουμε διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.\

Οι τροφές που έχουν συνδεθεί με την αντιγήρανση αποδεδειγμένα προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες προστατεύοντας τα κύτταρα από εκφυλιστικές δράσεις. Αυτή η διαδικασία επιτυγχάνεται με την παροχή αντιξιοξειδωτικών, καταπραϋντικών και αντιφλεγμονώδων δράσεων αυτών των τροφών.
Στον αντίποδα με αυτές τις τροφές, που θα αναφέρουμε εκτενώς παρακάτω, άλλα, όπως είναι οι επεξεργασμένες τροφές, η ζάχαρη και το κόκκινο κρέας, επιβαρύνουν την υγεία της επιδερμίδας μας, καθώς προκαλούν φλεγμονή στον οργανισμό και δεν εμποδίζουν το οξειδωτικό στρες.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές οι τροφές μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και μειώνουν τη δράση του οξειδωτικού στρες. Παράλληλα, εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες και την καταστροφική τους δράση για την επιδερμίδα. Τέλος, προάγουν την παραγωγή κολλαγόνου, το βασικό συστατικό μίας λείας και νεανικής επιδερμίδας, χωρίς ρυτίδες και λεπτές γραμμές.

Οι 10 πιο σημαντικές τροφές για αντιγήρανση

Εδώ θα βρεις τις πιο αποτελεσματικές τροφές στην αντιμετώπιση της γήρανσης της επιδερμίδας…εκ των έσω.

1. Αβοκάντο

Αν όχι η σημαντικότερη, το αβοκάντο είναι από τις τοπ τροφές για την αντιγήρανση. Αυτό το superfood περιέχει, εκτός από αμέτρητα θρεπτικά συστατικά, φυτοχημικά, τα οποία προλαμβάνουν τις αρνητικές συνέπειες της φθοράς της επιδερμίδας. Επιπλέον, διαθέτει τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά συστατικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να διατηρούν το δέρμα μας νεανικό και λαμπερό.

2. Ρόδι

Το ρόδι αποτελεί από την αρχαιότητα θεραπευτικό μέσο για πολλές καταστάσεις. Είναι πλούσια σε μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C και άλλα πολλά αντιοξειδωτικά. Ο συνδυασμός των συστατικών που περιέχουν οι σπόροι του ροδιού προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, την οξειδωτική δράση, μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό και συμβάλλουν στην παραγωγή κολλαγόνου για μία υγιή επιδερμίδα.

3. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και άλλοι ξηροί καρποί περιέχουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Τα οποία προστατεύουν γενικά την υγεία του οργανισμού μας, αλλά και συγκεκριμένα διατηρούν την επιδερμίδα μας λεία και νεανική.

4. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε κακάο (από 70% και άνω) εκτός από τη συνολική υγεία του οργανισμού, ευεργετεί και την όψη της επιδερμίδας. Και εμποδίζει τη διαδικασία της γήρανσής της.

5. Σύκα

Τα σύκα είναι γεμάτα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά τα οποία τους χαρίζουν αυτές τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που διαθέτουν. Χάρη σε αυτές συμβάλλουν στην αντιγήρανση της επιδερμίδας, καταστέλλοντας το οξειδωτικό στρες και τις εκφυλιστικές δράσεις.

6. Σολομός

Ο άγριος σολομός είναι πλούσιος σε καλά λιπαρά οξέα με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μοναδικά του αντιγηραντικά οφέλη.

7. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει αντιγηραντικές, αντικαρκινικές και λειαντικές ιδιότητες. Για αυτό μάλιστα είναι βασικό συστατικό σε καλλυντικά αντιγήρανσης εδώ και αιώνες.

8. Βατόμουρα

Είναι γεγονός ότι τα βατόμουρα καθυστερούν τη γήρανση. Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες περιορίζουν την κυτταρική βλάβη στις ελεύθερες ρίζες.

9. Κάρδαμο

Το κάρδαμο έχει αντισηπτικές ιδιότητα, ενώ τονώνει την κυκλοφορία του αίματος προς όλα τα κύτταρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την επαρκή οξυγόνωση αυτών. Σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, είναι ικανές να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες και τις ρυτίδες.

10. Παπάγια

Η παπάγια είναι ένα πενταντόστιμο και σούπερ θρεπτικό φρούτο. Περιέχει πληθώρα βιταμινών και συστατικών χάρη στα οποία βελτιώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και την γήρανσή της.