Κορονοϊός: τα κρούσματα του Αυγούστου θα δείξουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Συντάκτης: Newsroom

8 Αυγούστου 2022 07:30

Κορονοϊός: τα κρούσματα του Αυγούστου θα δείξουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Τα κρούσματα του Αυγούστου θα κρίνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας στις αρχές του φθινοπώρου. Η κινητικότητα θα κορυφωθεί τις δύο επόμενες εβδομάδες και το αποτύπωμα θα φανεί στα τέλη του μήνα.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κορυφωθούν τα κρούσματα του Αυγούστου. Οι επιστήμονες αναμένουν νέα έξαρση το φθινόπωρο. Με τον ιό να ακολουθεί τη συνήθη διαδρομή του, με αύξηση κρουσμάτων αρχικά στα Βόρεια της χώρας.

«Περιμένουμε έξαρση γύρω στον Οκτώβρη – Νοέμβριο, η οποία θα ξεκινήσει. Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, από τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται να έχουμε και μετατόπιση αλλά το σημείο που πάντα βλέπουμε μια αύξηση της μεταδοτικότητας είναι αυτό και ξεκινάει από τα βόρεια. Γιατί εκεί πέφτει πιο γρήγορα η θερμοκρασία», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η πίεση στο σύστημα υγείας και το αν οι πολίτες ανταποκριθούν στο κάλεσμα για εμβολιασμό με τη τέταρτη δόση θα κρίνουν αν θα ληφθούν μέτρα.

Στις αρχές φθινοπώρου αναμένονται τα εμβόλια που θα προστατεύουν από την Όμικρον 2. Ενώ λίγο αργότερα θα έρθουν και εκείνα που θα παρέχουν προστασία και για τις υποπαραλλαγές 4 και 5 που οδήγησαν στο έκτο κατά σειρά πανδημικό κύμα.

Συμβουλές για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών

Σημαντικό είναι να φροντίζουμε την καλή υγιεινή χεριών, να χρησιμοποιούμε μάσκα και να τηρούμε τις αποστάσεις. Αλλά και να αποφεύγουμε την επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα.

Μετά την επιστροφή από τις διακοπές παρακολουθούμε την υγεία μας για 10 ημέρες, για πέντε μέρες αποφεύγουμε την επαφή με ηλικιωμένους. Ή άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας και μένουμε σπίτι αν έχουμε πυρετό ή βήχα.