Πανδημικές Συμπεριφορές Covid19-Δρ. Καλογήρου Ιωάννης Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος

1 Ιουνίου 2020 15:57

Πανδημικές Σεξουαλικές Συμπεριφορές Covid19

Η πανδημία του κορονοϊού έφερε σε παγκόσμια κλίμακα ανατροπές στις σχέσεις των ανθρώπων και κοινωνικές συνήθειες και συμπεριφορές αιώνων όπως η χειραψία, ο εναγκαλισμός και το φιλί αντικαταστάθηκαν με την καραντίνα, την κοινωνική απόσταση και την κοινωνική απομόνωση. Σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο περιβάλλον δε θα μπορούσε να παραμείνει ανεπηρέαστη η σεξουαλική συμπεριφορά των ζευγαριών, ανεξαρτήτου ηλικίας, μορφωτικού και βιοτικού επιπέδου.

Πολλά ζευγάρια βρήκαν την περίοδο της καραντίνας ιδανική ευκαιρία να «ξαναγνωρίσουν» το σύντροφο τους, να αναθερμάνουν τη σχέση τους και να βγάλουν στην επιφάνεια στοιχεία, αισθήματα και ερωτισμό που απλά το προηγούμενο διάστημα είχαν χαθεί στη ρουτίνα της καθημερινότητας, μεταξύ εργασίας, παιδιών, οικογενειακών υποχρεώσεων και οικονομικών ζητημάτων. Τα ζευγάρια αυτά, σύμφωνα και με διεθνείς μελέτες, αντιστάθηκαν στο φόβο της μετάδοσης, αύξησαν τη συχνότητα των ερωτικών τους επαφών, ήρθαν πιο κοντά εγκεφαλικά και ψυχικά και μετέτρεψαν το γνωστό #μένουμε_σπίτι σε #είμαστε_ένα !

Ο εγκλεισμός λόγω κορονοϊού σε κάποια ζευγάρια όμως έβγαλε στην επιφάνεια σεξουαλικά προβλήματα που όλο το προηγούμενο διάστημα είτε κρύβονταν επιμελώς είτε δε συζητιούνταν ανοικτά. Για τον άνδρα διαταραχές στύσης και εκσπερμάτισης, έλλειψη επιθυμίας, αλλαγές στη μορφή του πέους του προϋπήρχαν και πριν την πανδημία. Για τη γυναίκα πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ήπια ακράτεια ούρων, μειωμένη libido καλύπτονταν και πριν την εμφάνιση του covid19 με αόριστες απαντήσεις και αρνήσεις … Τα ζευγάρια αυτά τα βρήκε o σαρωτικός ιός εξ Wuhan «εγκλωβισμένα» σε ένα σπίτι με προσπάθειες για ερωτικό παιχνίδι που είτε δεν ξεκίνησαν ποτέ είτε απέτυχαν. Για τα ζευγάρια αυτά το #μένουμε_ασφαλείς ήταν η μία όψη του νομίσματος.

Η σύγχρονη ιατρική είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα το σύνολο σχεδόν των σεξουαλικών δυσλειτουργιών που μπορεί να εμφανιστούν στο πέρασμα του χρόνου σε ένα ζευγάρι.
Και αυτό είναι γεγονός που δεν επηρεάζεται από την εμφάνιση και την εξέλιξη οποιαδήποτε πανδημίας.
Στη ιατρική μας φαρέτρα υπάρχουν πολλά όπλα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να ανανεώσουμε την σεξουαλική ζωή του ζευγαριού. Πάντα η συμβουλευτική είναι συνδυαστική … δηλαδή και στους δύο σαν ομάδα και όχι ξεχωριστά. Για τον άνδρα το ανδρολογικό τμήμα της womanclinic θα προτείνει μη επεμβατικές μεθόδους θεραπείας στυτικής δυσλειτουργίας με την νέα τεχνολογία των κρουστικών κυμάτων πέους και σε πιο επίμονες περιπτώσεις η θεραπεία αυτή συμπληρώνεται με τελευταίας γενιάς φαρμακευτικά σκευάσματα. Αντίστοιχα στη γυναίκα επανάσταση έχει φέρει στη σεξουαλική υγεία το laser ανάπλασης κόλπου, μια σύντομη μη επεμβατική μέθοδος που πραγματοποιείτε στον εξειδικευμένο χώρο μας. Φυσικά σε πιο απαιτητικές περιπτώσεις η θεραπεία συμπληρώνεται με φαρμακευτική αγωγή και ενέσιμες θεραπείες με υαλουρονικό, prp κλπ. Σπάστε την απομόνωση, επιστρέψτε στη σεξουαλική κανονικότητα και αγκαλιάστε το #μένουμε_ασφαλείς_και_ενεργοί !

Δρ. Καλογήρου Ιωάννης
Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Δρ. Κουτσιαρής Επαμεινώνδας
Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος