Εβίβα λεβέντες: Υπό ποιες προϋποθέσεις το αλκοόλ

4 Απριλίου 2019 12:05

Η… βαριά κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, ηπατική ανεπάρκεια, διαβήτη τύπου 2, καθώς και ψυχολογικά προβλήματα. Εννοείται, να σε κάνει να παχύνεις στο άψε σβήσε. Ω, ναι, όσο κι αν δεν θέλεις να το παραδεχθείς, σωστά τα λένε οι έρευνες. Και ειδικά για εμάς, τις γυναίκες, ο κίνδυνος, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι μεγαλύτερος.
 
Δεν είναι όμως κακό να πίνετε ένα και δύο ποτήρια κρασί π.χ. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσoι το καταναλώνουν, αλλά με μέτρο, τείνουν όχι μόνο να περνάνε περισσότερες ευχάριστες, αλλά και να ωφελούν την υγεία τους. Και το κορμί τους, αφού, ναι, ένα ποτηράκι αλκοόλ χαρίζει και έξτρα ενέργεια! Άλλωστε, όπως επισημαίνουν οι διαιτολόγοι, ιδίως το κρασί, είναι το Νο 1. Κι αν θες να… γελάς παραπάνω, αν έχεις κατάθλιψη, η μπίρα.

Οι ευεργετικές συνέπειες

Καταρχάς, λοιπόν, αυξάνει το προσδόκιμο κατά 18%. Μπορείς να φτάσεις δηλαδή έως τα 90, με βάση τον μέσο όρο ζωής.  Δεύτερον: Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, «τονώνοντας» την καρδιά. Παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών. Τρία: Κρατάει τα εγκεφαλικά κύτταρα πιο δραστήρια, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας. Τέσσερα: Σε κάνει πιο χαρούμενη, χαρίζοντάς σου συγχρόνως περισσότερη όρεξη για ν’ ασχοληθείς με διάφορες δραστηριότητες, επομένως και να γυμναστείς, υποστηρίζουν οι γνώστες.
Θες και άλλους λόγους για να του πεις: «Ένα ποτήρι κρασί, να με κεράσεις εσύ», που έλεγε και το παλιό το τραγουδάκι;  
Ντονατέλλα Αδάμου