Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: «Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης»

22 Φεβρουαρίου 2022 07:30

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: «Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης»

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος ανέφερε ότι πλέον είναι διάχυτη η αισιοδοξία μετά την χαλάρωση των μέτρων.

Ενημέρωση Υπουργείου Υγείας: «Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης».

Σημείωσε όμως ότι ο τομέας των εμβολιασμών δεν επιδέχεται χαλάρωσης. «Η σκέψη των ανεμβολίαστων ότι το πρόβλημα βαίνει στο τέλος του είναι εσφαλμένη. Δεν αποκλείεται η επανεμφάνιση νέου επιδημικού κύματος μέσω μιας νέας μετάλλαξης» τόνισε χαρακτηριστικά

Το πρωτεϊνικό εμβόλιο της Novavax προορίζεται για τον βασικό εμβολιασμό όπως και αυτά της Sanofi και της Glaxo.

Επανέλαβε επίσης ότι η επιτροπή έχει προτείνει 4η δόση του εμβολίου σε ενηλικες ανοσοκατεσταλμένους, σε άτομα δηλαδή υψηλού κινδύνου. Ο σχετικός πίνακας είναι ανηρτημένος στο embolio.gov.gr.

Αναφέρθηκε επίσης σε έρευνα που έγινε στη Μεγάλη Βρετανία η οποία έδειξε μείωση και των εμβολιασμών ρουτίνας.

«Τέσσερις στους δέκα γονείς δεν γνώριζαν ότι η ιλαρά είναι θανατηφόρο νόσημα» πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε πως: «Ξεπεράσαμε τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Το 71,3 του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί».

Συγκεκριμένα, 7.837.000 έχουν κάνει τη μία δόση που αντιστοιχεί στο 74,6% του γενικού πληθυσμού, 7.500.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Που αντιστοιχεί στο 71,3% του γενικού πληθυσμού και 5.260.000 έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί στους άνω των 60 ετών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Καθώς γίνονται περίπου 1.000 την ημέρα. Σε περίπου 300.000 άτομα θα επιβληθεί το πρόστιμο.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημέρα παράδοσης του εμβολίου της Novavax. Και γι΄αυτό το λόγο δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού.

ygeiamou