Εσύ έχεις τα κότσια; – Ελευθέριος Ζαμπάκος Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος

2 Μαρτίου 2021 17:59

Διαδερμική Χειρουργική. Η ανώδυνη χειρουργική τεχνική που φέρνει την επανάσταση στις παραμορφώσεις των δακτύλων του ποδιού.

Φανταστείτε ότι ενώ περπατάτε, ένα μεγάλο χαλίκι έχει μπει μέσα στο παπούτσι σας. Άλλες φορές κάτω από το πέλμα και άλλες σαν μια πληγή στο μεγάλο δάκτυλο. Ένας πόνος που  χειροτερεύει σε κάθε σας βήμα.

Ο ασθενείς που έχουν κότσια ή και πτώση μεταταρσίων ζουν με αυτό το πρόβλημα κάθε μέρα.  

Η ένταση των συμπτωμάτων βέβαια ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Ξεκινά σαν απλός ερεθισμός στο μεγάλο δάκτυλο και μπορεί να φτάσει ακόμα και στο σημείο το μεγάλο δάκτυλο να καβαλάει ή να σπρώχνει τα διπλανά.

Τα κότσια δημιουργούνται στο σημείο της άρθρωσης του μεγάλου δακτύλου με το πόδι. Καθώς το κότσι μεγαλώνει, η άρθρωση αρχίζει να προεξέχει προς την εσωτερική πλευρά του ποδιού, με αποτέλεσμα να τρίβεται στο παπούτσι μας και τελικά να δημιουργείται μια πληγή στο δέρμα του ποδιού, που μας εμποδίζει πολλές φορές, ακόμα και να φορέσουμε κλειστό παπούτσι.

Συνήθως τα κότσια αυτής της βαρύτητας, συνοδεύονται από παραμορφώσεις, δηλαδή σφυροδακτυλία, του δεύτερου,  ή του τρίτου δακτύλου καθώς και από κάλους πάνω στο ίδιο το κότσι ή στα άλλα δάκτυλα και το πέλμα του ποδιού.

Η αιτία των παραμορφώσεων αυτών είναι πολυπαραγοντική. Η κληρονομικότητα, οι ρευματοπάθειες, οι διαταραχές στην ανατομική του ποδιού, όλα παίζουν το δικό τους ρόλο στην εμφάνιση του προβλήματος. Η συνηθέστερη όμως αιτία σχηματισμού του, είναι η παρατεταμένη χρήση στενών και ακατάλληλων υποδημάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι το 88% των γυναικών φορά στενά παπούτσια και από αυτές το 55% έχουν κότσια. Κι όμως ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που έχουν κότσι, απλά συνεχίζουν στωικά να το ανέχονται.

Υπάρχει μια καλή εξήγηση για αυτό.

Οι περισσότερες φοβούνται, οτι δεν θα μπορέσουν να ξαναφορέσουν ψηλοτάκουνα παπούτσια, ενώ οι υπόλοιπες τρέμουν τις διορθωτικές επεμβάσεις λόγω του πόνου και της μακράς περιόδου αποκατάστασης.

Κι όμως, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Τη λύση μπορεί να δώσει ή διαδερμική χειρουργική.

Η διαδερμική ή πιο σωστά η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική των παθήσεων του πρόσθιου άκρου ποδός είναι μια σειρά χειρουργικών τεχνικών που γίνεται με την χρήση ειδικών εργαλείων, μέσα από οπές που δεν ξεπερνούν τα 3 mm. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Δεν χρειάζεται παραμονή στο Νοσοκομείο. Η ασθενής πηγαίνει αυθημερόν σπίτι της, χωρίς να πονά και με τη δυνατότητα να περπατά και να αυτοεξυπηρετείται από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Χάριν της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της μεθόδου, αποφεύγεται ο τραυματισμός και οι αποκολλήσεις των γειτονικών ιστών, μειώνοντας έτσι τον μετεγχειρητικό πόνο και αυξάνοντας τη σταθερότητα του μετεγχειρητικού αποτελέσματος, επιτρέποντας την άμεση κινητοποίηση της ασθενούς.

Επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η διαδερμική χειρουργική του άκρου ποδός, είναι μια σειρά τεχνικών, με τις οποίες μπορούμε να διορθώσουμε το κότσι, τις σφυροδακτυλίες και τη μεταταρσαλγία του ποδιού, πραγματοποιώντας μικρότερη βλάβη στους ιστούς.

Συνέπεια αυτού, είναι η ανώδυνη μετεγχειρητική περίοδος και η ταχύτερη επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινή του δραστηριότητα.

Αρχικά η ασθενής φορά ένα μετεγχειρητικό παπούτσι αλλά, μέσα σε 3 κιόλας εβδομάδες μπορεί να φορέσει αθλητικό παπούτσι και να επανέλθει στις συνηθισμένες  καθημερινές της δραστηριότητες

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Τα πλεονεκτήματα τη νέας τεχνικής είναι:

  • Η απουσία μετεγχειρητικού πόνου.
  • Η ημερήσια νοσηλεία.
  • Οι αόρατες σχεδόν τομές, αισθητικά ανώτερες από οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
  • Η ταχύτερη επαναφορά στις δραστηριότητες και την εργασία.

Η πραγματοποίηση κάτω από τοπική αναισθησία και χωρίς ίσχαιμο περίδεση, δηλαδή χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει η κυκλοφορία του αίματος στο πόδι του ασθενούς.
Η άμεση μετεγχειρητική κινητοποίηση (τα δύο τελευταία ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης).

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα. Η ασθενής μπορεί  να φύγει για το σπίτι της αμέσως μετά. Περπατώντας. Χωρίς «Π» ή πατερίτσες και χωρίς να χρειάζεται να την υποστηρίζουν.

Σήμερα μετά από 10 και περισσότερα χρόνια εμπειρίας, με τις συγκεκριμένες τεχνικές και έχοντας περάσει πλέον στην Τρίτη γενιά των διαδερμικών τεχνικών, μπορούμε να μιλήσουμε για μια πραγματική επανάσταση στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων του ποδιού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κότσια, τη σφυροδακτυλία και τη μεταταρσαλγία, μπορείτε να απευθυνθείτε στο εξειδικευμένο Ορθοπαιδικό χειρουργό Ε. Ζαμπάκο ή να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα:

www.minimalorthopedics.gr/portfolio/diadermiki-xeirourgiki-kotsi/

 

Ελευθέριος Ζαμπάκος

Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος

Διευθυντής Τμήματος Ορθοπαιδικής Χειρουργικής & Τραυματολογίας και Διευθυντής Τμήματος Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής Κάτω Άκρων στην Ευρωκλινική Αθηνών.