Έρευνα: Τελικά, το πρωινό πόσο βοηθά τη δίαιτα;

23 Ιουνίου 2019 22:30

Λένε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, αφού αυτό μας χαρίζει ενέργεια. Επίσης θεωρείται “υγιεινό” να τρως ένα καλό πρωινό, αφού έχει κριθεί απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Ακόμα και στις δίαιτες, κατέχει εξέχουσα θέση. Ωστόσο, μια νέα μελέτη ανατρέπει αυτό το δεδομένο.

 

Δύσκολη η απώλεια βάρους;

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα ισχυρίζεται πως το πρωινό, κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια ν’ αδυνατίσεις. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο BMJ και αναφέρει πως το να τρώει κανείς πρωινό φαίνεται πως μειώνει τα αποτελέσματα της δίαιτας. Ότι θα μπορούσε να οδηγήσει, μάλιστα και σε κατανάλωση περισσότερων θερμίδων κατά τη διάρκεια της μέρας. Επειδή όμως οι παρατηρήσεις των ερευνών προκαλούν εντύπωση, αφού μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι το πρωινό είναι ωφέλιμο για την ρύθμιση του βάρους, ας δούμε τι ακριβώς εννοούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καθυστέρηση του πρώτου γεύματος της μέρας μοιάζει να κρατά το σώμα σε “ρύθμιση καύσης λίπους”. Αυτό διότι το πρεσάρει, τρόπον τινά, σε παρατεταμένη νηστεία, με την έννοια της πλήρους αποχής από το φαγητό. Άρα, καθυστερώντας το πρωινό, παρατείνεται η χρονική διάρκεια καύσης του λίπους.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές ένα διατροφικό κενό 16 ωρών είναι η καλύτερη επιλογή για να επιταχυνθεί ο ρυθμός απώλειας βάρους. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη πρωινό στα αγγλικά – breakfast – σημαίνει διακοπή της βραδινής νηστείας (fast).

Ναι, είναι σημαντικό

Κανείς δεν προτείνει, ωστόσο, την παράλειψή του. Και -ναι- εξακολουθεί να είναι μείζον για το αδυνάτισμα. Μάλιστα, μελέτη που είχε δημοσιευθεί πριν λίγο καιρό στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, συνέκρινε γυναίκες 18-45 ετών που έτρωγαν πρωινό με άλλες που το απέφευγαν και διαπιστώθηκαν τόσο διατροφικές διαφορές όσο και διαφορές της ψυχικής διάθεσης ανάμεσα στις δύο ομάδες γυναικών.

Ενώ όλοι κατανάλωναν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, οι γυναίκες που έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν ποιοτικότερες τροφές (φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης) και σημαντικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, κάλιο και ασβέστιο. Από την άλλη, οι γυναίκες που δεν έτρωγαν πρωινό κατανάλωναν περισσότερα κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα, ειδικά τις βραδινές ώρες. Η κατανάλωση αυτών των θερμίδων συσχετίζονταν με υψηλότερα επίπεδα στρες κατά τη διάρκεια της μέρας συγκριτικά με το στρες που βίωναν όσες έτρωγαν πρωινό.

Ρεζουμέ: Σαν καλά παιδάκια, που προσέχουμε τη διατροφή μας, θα φάμε και αύριο το πρωινό μας. Απλώς, θα φροντίσουμε να έχει περάσει ο χρόνος που έθεσαν ως προϋπόθεση για απώλεια βάρους οι επιστήμονες στη νέα έρευνα που παρουσιάσαμε.