Κορωνοϊός: Ενιαίο εμβόλιο για Covid-19 και γρίπη ετοιμάζουν «Pfizer» και «BioNTech»

Συντάκτης: Συντακτική ομάδα

6 Νοεμβρίου 2022 08:40

Η γιγάντια αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «Pfizer» και ο Γερμανός συνεταίρος της, η φαρμακοβιομηχανία «BioNTech», ανακοίνωσαν πως αρχίζουν την πρώτη φάση των δοκιμών ενός υποψήφιου εμβολίου με βάση το αγγελιοφόρο RNA, το οποίο συνδυάζει την προστασία κατά της γρίπης και της Covid-19.

Τα δύο εργαστήρια έχουν ήδη παρασκευάσει το ένα από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο.

Ένα συνδυαστικό εμβόλιο με την τεχνολογία mRNA «θα μπορούσε να απλουστεύσει τις πρακτικές του εμβολιασμού εναντίον αυτών των δύο παθήσεων του αναπνευστικού, οδηγώντας εν δυνάμει σε μια καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη για τις δύο ασθένειες», αναφέρει σε ανακοίνωση η Αναλίζα Άντερσον, επιστημονική διευθύντρια στην «Pfizer».

Οι «Pfizer» και «BioNTech» επιχειρούν, όπως και άλλα εργαστήρια, να τελειοποιήσουν ένα συνδυαστικό εμβόλιο: η αμερικανική «Moderna» άρχισε την πρώτη φάση ενός εμβολίου κατά της γρίπης και της Covid-19, επιβεβαίωσε η εταιρεία στο περιθώριο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της του τριμήνου.

Στα μέσα του Οκτωβρίου, το αμερικανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας «Novavax» ανακοίνωσε από την πλευρά του τα «θετικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσεων 1 και 2» για ένα υποψήφιο εμβόλιο αυτού του τύπου.

Η «BioNTech», η οποία έχει την έδρα της στο Μάιντς της δυτικής Γερμανίας, θα αναλάβει να ελέγξει αν το εμβόλιο είναι αβλαβές, την ανοσολογική απόκριση που παρέχει και το επίπεδο της βέλτιστης δόσης ενός συνδυαστικού υποψήφιου εμβολίου «στρατολογώντας» 180 υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 ως 64 ετών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η περίοδος παρακολούθησης κάθε εθελοντή θα είναι έξι μήνες.

Το αγγελιοφόρο RNA επιτρέπει να δίνεται εντολή στα ανθρώπινα κύτταρα να παράγουν πρωτεΐνες που είναι παρούσες στον ιό ώστε να συνηθίζει το ανοσολογικό σύστημα να τον αναγνωρίζει και να τον εξουδετερώνει.

Η φάση της δοκιμής θα χρησιμεύσει ώστε να ανιχνευθεί «η δυνατότητα των εμβολίων mRNA να στοχοθετούν περισσότερους από έναν παθογόνο παράγοντα», δήλωσε ο Ουγούρ Σαχίν, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της «BioNTech», σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Πηγή: newpost