Κορονοϊός: επιστροφή στα σχολεία με μάσκα και self test, είναι απαραίτητο (βίντεο)

Συντάκτης: Newsroom

25 Αυγούστου 2022 07:30

Κορονοϊός: επιστροφή στα σχολεία με μάσκα και self test, είναι απαραίτητο (βίντεο)

Νέο κύμα με μεγάλη μεταδοτικότητα περιμένουν οι επιστήμονες κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου. Ο κορονοϊός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύφεση στο έκτο κύμα του

Ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μίλησε στο Κοινωνία Ώρα ΜEGA για την πορεία της πανδημίας. Αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο νέου κύματος το φθινόπωρο.

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε για τον αυξημένο αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού

«Η πανδημία δεν μας έχει ξεχάσει, το 6ο κύμα ήταν το χειρότερο καλοκαιρινό κύμα από την έναρξη της πανδημίας. Με πάρα πολλά κρούσματα και δυστυχώς με ολέθριες συνέπειες στις μεγάλες ηλικίες. Είχαμε περίπου 1000 νεκρούς τον μήνα Ιούλιο και Αύγουστο. Βέβαια τώρα γίνεται μία αποκλιμάκωση προς το τέλος, υπάρχουν μηνύματα πάρα πολύ σοβαρά. Και θεωρώ ότι έχουμε τις προϋποθέσεις για να δούμε έναν καλύτερο χειμώνα, με μία κάμψη της πανδημίας».

«Οι παραλλαγές που είδαμε και που έρχονται στα νοσοκομεία μας, ακόμα και αυτές της Ο4 και Ο5, ή και η Κένταυρος, δεν είναι ικανές να προκαλέσουν έκρηξη σοβαρών καταστάσεων. Όπως αυτές που βλέπαμε. Κυρίως προσβάλει τις μεγαλύτερες ηλικίες, πάνω από 70 ετών με ολέθριες συνέπειες. Με απορρύθμιση των χρόνιων προβλημάτων τους. Και χωρίς να έχουν κάνει την 4η δόση. Εάν δεν εφαρμόσουμε αυτά τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα, γιατί είχαμε κινητικότητα και πρέπει να προσέξουμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια».

Το άνοιγμα των σχολείων

«Για να έχουμε αυτές τις προϋποθέσεις και την κάμψη του 7ου κύματος πανδημίας, που περιμένουμε από τον Οκτώβριο – Νοέμβριο να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χειμωνιάτικα κύματα, με λιγότερες επιπτώσεις πρέπει να προσέξουμε το άνοιγμα των σχολείων. Είμαι κατηγορηματικός, οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν. Και στα σχολεία και να ανοίξουν με self tests και προσοχή. Να μην το υποτιμήσουμε, είναι ένας θανάσιμος κίνδυνος. Να επανέλθουν οι μάσκες στους κλειστούς χώρους και στα ΜΜΜ. Δεν πρέπει να χαλαρώσουμε, επιμένω ότι μπορούμε να ελέγξουμε την πανδημία, και το δεύτερο σημαντικό είναι τα εμβόλια. Οι περισσότεροι άνω των 70 ετών δεν είχαν κάνει την 4η δόση. Πολλοί έχουν μείνει στις 2 δόσεις δεν έχουν κάνει καν την τρίτη δόση».

«Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στο ότι ο κόσμος αρρωσταίνει επειδή κάνουν τα εμβόλια. Το 3ήμερο του 15αύγουστου δεν είχαμε κανέναν νεκρό από τροχαίο ατύχημα. Όμως είχαμε 100 νεκρούς το 3ήμερο από τον κορονοϊό, είναι κρίμα».

Για την τέταρτη δόση του εμβολίου είπε

«Απορρυθμίζονται τα χρόνια νοσήματα που έχουν εάν νοσήσουν οι άνω των 70. Πρέπει να ξεκινήσει άμεσα μία νέα εμβολιαστική καμπάνια. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια είναι αυτά που πιάνουν και τις παραλλαγές όμως, το λέμε ότι και τα παλιά εμβόλια προφυλάσσουν, έχουν αποτελεσματικότητα 95% στην βαριά νόσο. Μας ενδιαφέρει να μην χάσουμε άλλους συμπολίτες μας».