Λιποαναρρόφηση HD με υπέρηχους

Η κλασική λιποαναρρόφηση (Suction Assisted LipoplastySAL) είναι η συχνότερη χειρουργική επέμβαση της πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επωφελούνται των εξαιρετικών αποτελεσμάτων της κλασικής λιποαναρρόφησης, με απόλυτη ασφάλεια και μονιμότητα.

Αν και είναι μια χειρουργική επέμβαση που πρωτοεμφανίσθηκε το 1982, η λιποαναρρόφηση είναι υπό συνεχή εξέλιξη και αναβάθμιση. Tόσο των χειρουργικών τεχνικών όσο και του συνοδού ιατρικού εξοπλισμού. Νέες κάνουλες, νέες χειρουργικές μεθοδολογίες και φυσικά σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τα ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα της επέμβασης, αυξάνοντας κατακόρυφα την ασφάλεια του υποψηφίου αλλά και την ικανοποίησή του.

Η διαδικασία της λιποαναρρόφησης μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τοπική αναισθησία είτε υπό ενσυνείδητη καταστολή (μέθη) ή γενική αναισθησία, αναλόγως της κλινικής περίπτωσης . Πολλές φορές δεν απαιτείται νοσηλεία, ενώ άλλες αρκεί μια διανυκτέρευση στην κλινική . Αυτό καθορίζεται κυρίως από τη συνολική ποσότητα λίπους που θα αφαιρεθεί. Ως επέμβαση με την κλασσική της μορφή , η λιποαναρρόφηση επιτυγχάνει την αναρρόφηση του περίσσιου λιπώδους ιστού (τοπικό λίπος) μέσω της αναρρόφησης του από ειδικές κάνουλες.

Η ποσότητα που αναρροφάται, αναλόγως περίπτωσης κυμαίνεται από κάποια ml (πχ 200) έως και αρκετά λίτρα (6lt). Τα αποτελέσματα είναι ορατά άμεσα (την επόμενη της επέμβασης) και εντυπωσιακά, ενώ βαίνουν βελτιούμενα στο χρόνο. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η σύγχυση μεταξύ χειρουργικής λιποαναρρόφησης και μη επεμβατικών μεθόδων όπως κρυολιπόλυση, κρουστικοί υπέρηχοι και μεσοθεραπείες λιποδιάλυσης . Αποτελούν μη συγκρίσιμες θεραπείες, τόσο ως προς την απόδοση όσο και ως προς την αποτελέσματικότητα , όπως αυτά επιβεβαιώνονται από τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία.

Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση της κλασσικής λιποαναρρόφησης είναι δυνατό να εμπλουτιστεί με νέες ιατρικές διεγχειρητικές τεχνολογίες , δηλαδή τεχνολογίες που πλαισιώνουν την κλασσική διαδικασία εντός του χειρουργείου και βοηθούν στην επίτευξη αποτελεσμάτων που μέχρι σήμερα ήταν ανέφικτα ή αδιανόητα.

Η δημοφιλέστερη τεχνική χειρουργικής λιποαναρρόφησης στη σύγχρονη εποχή είναι η λιποαναρρόφηση υποβοηθούμενη από διεγχειρητικούς υπερήχους (Ultrasound Assisted Lipoplasty) . Η κλασσική επέμβαση υποβοηθείται από ειδικές ενδοδερμικές κάννουλες τιτανίου που εκπέμπουν υπερήχους μεταβλητού μήκος κύματος προκειμένου να επιτύχουν τη γαλακτωματοποίηση του λίπους διαμέσου της ελεγχόμενης περιοχικής θερμικής λιπόλυσης. Η τεχνολογία των διεγχειρητικών υπερήχων είναι πατενταρισμένη και φέρει έγκριση FDA, κάτι που σημαίνει πώς η αποτελεσματικότητα είναι βιβλιογραφικά αποδεδειγμένη και όχι κάποιο πρόσκαιρο τρικ.

Οι περιοχές που συνήθως εφαρμόζεται η λιποαναρρόφηση με διεγχειρητικούς υπερήχους, είναι η κοιλιά, τα πλαινά ψωμάκια, οι γοφοί , το προγούλι, το εσωτερικό των μηρών, τα γόνατα, οι γάμπες, οι γλουτοί , οι βραχίονες των χεριών , το ανδρικό στήθος (γυναικομαστία) και γενικότερα κάθε περιοχή με περίσσεια λίπους .

Τα πλεονεκτήματα αυτής της υπέρ-σύγχρονης χειρουργικής μεθοδολογίας είναι:

   • Αυξημένη ποσότητα αναρρόφησης λίπους : Η ελεγχόμενη θερμόλυση των λιποκυττάρων και η επακόλουθη γαλακτωματοποίηση του λιπώδους περιεχομένου τους, βοηθά στην αυξημένη ροή αναρρόφησης λίπους ( έως και 200%) στον ίδιο δεδομένο χειρουργικό χρόνο. Έτσι επιτυγχάνεται η παρέμβαση του πλαστικού χειρουργού σε μεγαλύτερης έκτασης ανατομικές περιοχές στο ίδιο χρονικό διάστημα εντός χειρουργικής αίθουσας. Περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη περίσσεια αντιμετωπίζονται αποτελεσματικότερα από κάθε άλλη μέθοδο, ενώ ταυτόχρονα αποφεύγεται και το ενδεχόμενο χαλάρωσης διαμέσου της νεοκολλαγονογένεσης.
   • Σύσφιξη στο μέγιστο βαθμό : Η τεχνολογία διεγχειρητικών υπερήχων με ελεγχόμενη θερμική διέγερση των ινών κολλαγόνου υποδερματικά, προκαλεί τη μέγιστη άυξηση παραγωγής νέων ινών ελαστίνης και κολλαγόνου στις περιοχές υπό θεραπεία, σύμφωνα με παγκοσμίως ανακοινωμένες μελέτες. Τα ποσοστά άυξησης είναι περίπου +45% συγκριτικά με την κλασσική λιποαναρρόφηση, κάτι που σημαίνει πως αποφεύγεται το οποιοδήποτε ενδεχόμενο χαλάρωσης στην κοιλιά, τα πόδια ή άλλες «επίφοβες» περιοχές.
   • Το σημαντικότερο πέραν του ποσοστού αύξησης της παραγωγής νέων ινών κολλαγόνου , είναι ο ίδιος ο τύπος του κολλαγόνου, ο οποίος είναι τύπου 3, ο πλέον χρήσιμος για τη διαδικασία σύσφιξης . Η σύσφιξη ξεκινά άμεσα, από τη στιγμή του χειρουργείου και κλιμακώνεται στους επόμενους μήνες ως το σημείο μονιμοποίησης.
   • Εξαιρετικής ποιότητας αναρροφημένο λίπος , γεγονός πολύ σημαντικό σε επεμβάσεις ταυτόχρονης λιπομεταφοράς – λιπογλυπτικής, δηλαδή σε περιπτώσεις που το λίπος αυτό χρησιμοποιηθεί για διόρθωση ρυτίδων στο πρόσωπο, αυξητική στήθους ή γλουτών ή ακόμα και για διόρθωση παλαιών ουλών. Το λίπος που έχει αναρροφηθεί με τη μέθοδο UAL παρουσιάζει σύμφωνα με τις ανακοινωμένες μελέτες μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης και διατήρησης του αποτελέσματος στο χρόνο συγκριτικά με κάθε άλλη τεχνική.
   • Μηδενική ανάρρωση : Οι κάννουλες διεγχειρητικών υπερήχων εξασφαλίζουν την ελάχιστη ανάρρωση, με μηδενικό πόνο και άμεση επιστροφή στις δραστηριότητες από την επόμενη ημέρα. Αυτό οφείλεται στην ατραυματική τεχνολογία υπερήχων μεταβλητού κύματος με την οποία οποιαδήποτε ανατομική δομή πέραν των λιποκυττάρων αναγνωρίζεται και προστατεύεται από την κάνουλα. Έτσι, μυϊκές ίνες, λεμφαγγεία καθώς και αιμοφόρα αγγεία ή νεύρα, δεν επηρεάζονται από την UAL λιποπλαστική, οπότε και η ανάρρωση είναι τάχιστη ,το μετεγχειρητικό άλγος είναι μηδενικό και οι μετεπεμβατικοί μώλωπες εξαιρετικά περιορισμένοι συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
   • Μικρές τομές περίπου 2 χιλιοστών, αρκούν για να εισχωρήσουν οι κάνουλες υπερήχων υποδερμικά. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και τα ράμματα δεν είναι αναγκαία ενώ οι μετεγχειρητικές ουλές είναι αδιόρατες.
   • Ανάδειξη κοιλιακών μυών : Η μεθοδολογία των διεγχειρητικών υπερήχων έγινε δημοφιλής παγκοσμίως γιατί είναι η μοναδική τεχνολογία στον κόσμο με τη βοήθεια της οποίας είναι δυνατό να διαγραφούν οι πολυπόθητοι κοιλιακοί (six pack) μόνιμα εφόσον ο υποψήφιος το επιθυμεί. Επίσης η απόδοση της «γυμνασμένης» εικόνας είναι εφικτή και σε άλλες περιοχές όπως τα χέρια ή το στήθος. Η High Definition Lipoplasty (υψηλής απόδοσης λιποπλαστική) είναι ραγδαίως ανερχόμενη μορφή λιποαναρρόφησης.
    • Κυτταρίτιδα : Η UAL λιποαναρρόφηση, με εξειδικευμένες κάνουλες δρα καταλυτικά και στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας στις υπό θεραπεία περιοχές.
    • Επανεπεμβάσεις / Λιποίδημα : Η UAL λιποαναρρόφηση είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος στις περιπτώσεις εκείνες που στο παρελθόν έχουν υποβληθεί σε λιποαναρρόφηση στις ίδιες περιοχές αλλά και η μέθοδος εκλογής στην αντιμετώπιση της νόσου του λιποιδήματος .

    Η λιποαναρρόφηση υποβοηθούμενη με διεγχειρητικούς υπερήχους είναι η πιο σύγχρονη και (βιβλιογραφικά αποδεδειγμένα) αποτελεσματική μεθοδολογία χειρουργικής λιποαναρρόφησης . Τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου είναι εξαιρετικά δημοφιλής, όσο και στα μεγαλύτερα κέντρα της Ευρώπης, αναδεικνύεται ως η Nο1 επεμβατική θεραπεία πλαστικής χειρουργικής. Στην

    ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από το Δρ. Πάτση, ακολουθώντας τα πλέον προηγμένα διεθνή πρότυπα χειρουργικής λιποαναρρόφησης.

    Η Ultrasound Assisted Lipoplasty αποτελεί υπόδειγμα συγκερασμού της πλαστικής χειρουργικής τεχνικής και της ιατρικής προηγμένης τεχνολογίας προς όφελος του ασθενή.

  Κωνσταντίνος Θ. Πάτσης

  Πλαστικός χειρουργός

  Κ. Καρτάλη 172 – Βόλος

  Τηλ. 2421-404084

  Website:  www.drpatsis.gr

  Facebook : @drpatsis

  Instagram: @dr.konstantinos_patsis