Μόνο στο Ciao: Σωτήρης Τσιόδρας: Ο αρχιστράτηγος της μάχης κατά του κορονοϊού!

29 Μαρτίου 2020 10:00

Τσιόδρας

Τελείωσε με άριστα το Χάρβαρντ και μαζί με το επιτελείο του, εισηγούνται στην κυβέρνηση όλες τις κρίσιμες αποφάσεις και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να παίρνει για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επικίνδυνου κορονοϊού. Ο άνθρωπος που επελέγη από την κυβέρνηση ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, για να ενημερώνει τους δημοσιογράφους και μέσω αυτών την κοινή γνώμη για τις εξελίξεις σχετικά με τον ιό, μπορεί να μην ήταν μέχρι τώρα ευρύτερα γνωστός, δεν είναι όμως ένα τυχαίο πρόσωπο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι έμπειρος επιστήμονας και χαμηλών τόνων γιατρός , ενημερώνετε συνέχεια για τη δουλειά του και μιλά με τον πρόεδρο του WHO Dr Tedros Ghebreyesus και με τους εκπροσώπους του Ευρωπαικού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων(ECDC) εδώ και μία δεκαετία. Συμμετέχει σε πολλά συνέδρια που αφορούν σε παράγοντες που μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την δημόσια υγεία. Επιπρόσθετα είναι υπεύθυνος του ιατρείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Νόσων, τις οποίες “παίζει στα δάχτυλα”, όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν. Bαθύς γνώστης της λοιμωξιολογίας, αγαπά την οικογενειακή ζωή και είναι πατέρας 7 παιδιών.
Ο καθηγητής, ξεκίνησε από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας όπου γεννήθηκε και αφού τελείωσε με άριστα το σχολείο στο 15ο Λύκειο Αθηνώ (σε νεαρή ηλικία μετακόμισε στην Ελλάδα), έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και σπούδασε Ιατρική. Αποφοίτησε από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών πάλι με άριστα. Τα άριστα τον ακολουθούσαν σε όλες τις βαθμίδες σπουδών του, ακόμα και ως ειδικευόμενο γιατρό στην ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στην Β Παθολογική Κλινική, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών ενώ απέκτησε τον τίτλο Ειδικότητας Παθολογίας Ελλάδα μετά από επιτυχή συμμετοχή στις Εξετάσεις Πιστοποίησης για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας.

Άριστα και από το Χάρβαρντ

Το 2002 έκανε διδακτορική διατριβή στην Ιατρική Σχολή Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα “Επίδραση των αναστολέων πρωτεάσης στο μεταβολικό σύνδρομο των ασθενών με HIV-1 λοίμωξη” με βαθμό άριστα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αποφοίτησε με άριστα και από το Χάρβαρντ, ενώ περνώντας από μια αυστηρή διαδικασία επιλογής έγινε δεκτός από το Πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία Λοιμωξιολογία του Νοσοκομείου Beth Israel Deaconess στην Βοστώνη όπου ήταν ο μοναδικός υποψήφιος προερχόμενος από ξένη χώρα που έγινε δεκτός..
Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε εσωτερικός Ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας στο Albert Einstein Medical Center στις ΗΠΑ ειδικευόμενος Ιατρός στην ειδικότητα της Παθολογίας με περαιτέρω εξειδίκευση στη Λοιμωξιολογία και στην Ιατρική Σχολή του Harvard, ενώ το 1997 πήρε άδεια άσκησης Ιατρικού Επαγγέλματος από την Πολιτεία της Μασσαχουσέττης.
Το 2002 είχε λάβει τον τίτλο ειδικότητας Λοιμωξιολογίας στις ΗΠΑ για την απόκτηση τίτλου Ειδικότητας Λοιμωξιολογίας Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην κλινική έρευνα στα πανεπιστήμια Harvard και MIT.

Διδακτικό έργο

Πλούσιο είναι το διδακτικό του έργο στην προπτυχιακή εκπαίδευση και η συγγραφή διδακτικών βιβλίων. Δύο φορές το 2001 δίδαξε στα πλαίσια του μαθήματος της βιοηθικής ως προσκεκλημένος ομιλητής στην πανεπιστημιακή Θεολογική σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης για τις βιοηθικές προεκτάσεις της λοίμωξης με τον ιό του HIV/AIDS. Ιδιαίτερη θέση για τον γιατρό έχει η διδασκαλία στο μεταπτυχιακό σεμινάριο Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με γενικό θέμα «Αρχές δεοντολογίας στην άσκηση της Ιατρικής» και ειδικότερα «ο ιατρός μπροστά στον πάσχοντα απο AIDS»
Από το 2002 έως σήμερα ο κ. Τσιόδρας ως λοιμωξιολόγος σύμβουλος του ΕΟΔΥ συμμετείχε σε πολυάριθμες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ιδιαιτέρως κατά την περίοδο προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 αλλά και άλλες δεκάδες διαλέξεις όπως διαλέξεις σε νοσοκομεία, συνέδρια, ημερίδες με θέμα την επιτήρηση λοιμωδών νοσημάτων, την βιοτρομοκρατία και την συνδρομική επιτήρηση . Ως λοιμωξιολόγος σύμβουλος στο ΚΕΕΛΠΝΟ συμμετείχε ενεργά σε αντιμετώπιση καθημερινών κλινικών προβλημάτων λοιμώξεων αλλά και στην διερεύνηση επιδημιών όπως η επιδημία μυοκαρδίτιδας από εντεροϊούς στην Κρήτη το 2003, η ψευδοεπιδημία περιστατικών με οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) στην Λήμνο το 2003, η επιδημία από περιστατικά Σαλμονέλλωσης στο Άργος το 2004 η ψευδοεπιδημία από ύποπτα ανθρώπινα περιστατικά για γρίπη των πουλερικών Η5Ν1 το καθώς και οι πιο πρόσφατη πανδημία γρίπης , οι επιδημίες ελονοσίας και Δ. Νείλου το και η επιδημία λύσσας σε ζώα στην Βόρειο Ελλάδα.

Τσιόδρας

Ο γιατρός των Ολυμπιακών του 2004

Κατά τη διάρκεια των 10 τελευταίων ετών στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» ο παθολόγος-λοιομωξιολόγος αναπληρωτής καθηγητής είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει στην κλινική παρακολούθηση ασθενών με λοιμωξιολογικές παθήσεις, το οποίο περιελάμβανε και ασθενείς με πολύπλοκα παθολογικά και λοιμωξιολογικά προβλήματα. Εκ παραλλήλου ανά τακτά χρονικά διαστήματα έχει και ευθύνη της ειδικής μονάδας λοιμώξεων της ΔΠΠΚ, του εξωτερικού ιατρείου της Λοιμωξιολογικής Κλινικής αλλά και του τακτικού Παθολογικού Ιατρείου όπου και παρακολουθούσε ασθενείς καθ όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων.
Ως συνεργάτης του ΚΕΕΛ και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, σχεδίασε και εφάρμοσε μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δαφνή την Ολυμπιακή συνδρομική επιτήρηση για τους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2002-2004.
Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο υπεύθυνος ιατρός για το σύστημα Ολυμπιακής Συνδρομικής επιτήρησης το οποίο επιτυχώς λειτούργησε υπό την προεδρία του καθηγητή Σαρόγλου (τότε προέδρου του ΚΕΕΛ).