«Όταν είδα την Ιωάννα Παλιοσπύρου πρώτη φορά χωρίς τη μάσκα ήταν ένα σοκ»

14 Μαΐου 2022 11:30

Μπέττυ Μαγγίρα για Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Ήταν συγκλονιστικό, το λέω και ανατριχιάζω»

Η διεθνούς φήμης φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μίλησε πρώτη φορά για την φωτογράφηση που έκανε στην Ιωάννα Παλιοσπύρου και την στιγμή που έβγαλε τη μάσκα μπροστά της

Ήσουν η μόνη φωτογράφος που απαθανάτισε την Ιωάννα Παλιοσπύρου χωρίς μάσκα. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτό.

Δεν ήταν αποκλειστικά μία φωτογράφηση, γιατί παράλληλα συνόδευα με τον φακό μου όλη την κινηματογράφηση για την εκπομπή «Πρωταγωνιστές», οπότε τη συνόδευα στα γυρίσματα.

Πώς ήταν η Ιωάννα στα γυρίσματα;

Πολύ συνεργάσιμη και υπομονετική. Δεν συναντήσαμε καμία δυσκολία όλο εκείνο το διάστημα, το οποίο κράτησε μήνες.

Εσύ πώς αισθάνθηκες γι’ αυτή τη φωτογράφηση;

Εγώ γνώρισα την Ιωάννα όταν ήρθε να κάνει podcast και τη φωτογράφισα. Επειδή ήμουν επηρεασμένη παρακολουθώντας την ιστορία της στα ΜΜΕ, είχα μια μικρή αγωνία για το πώς θα την αντικρίσω, γιατί ήταν καθαρά συναισθηματικό το θέμα. Βλέποντας ένα κορίτσι με αυτή τη μάσκα και γνωρίζοντας τι είχε συμβεί, σκεφτόμουν πώς θα ήταν αν είχε συμβεί αυτό στο παιδί μου. Ομως το παρουσιαστικό της και ο τρόπος που κινείται με έκαναν να ξεχάσω ότι πάω να φωτογραφίσω έναν άνθρωπο που δεν έχει πρόσωπο, και από τη στιγμή που κάνω πορτραίτα, ήταν για μένα μια ευαίσθητη στιγμή.

Η δυσκολία της συγκεκριμένης φωτογράφησης ποια ήταν;

Δεν υπήρχε δυσκολία, γιατί από τη στιγμή που αντίκρισα τα μάτια και το βλέμμα της μπόρεσα να αποτυπώσω αυτό που ήθελα. Το βλέμμα της είχε μια δυναμική και παράλληλα μια ευαισθησία. Ηταν ακριβώς αυτό που αναζητούσα.

Στα γυρίσματα υπήρξαν δυσκολίες;

Οι δυσκολίες αφορούσαν τη συναισθηματική μας σχέση, γιατί περάσαμε ώρες αγωνίας, απογοήτευσης, αλλά και χαράς.

Όταν έβγαλε τη μάσκα, πώς ένιωσες την ώρα που έκανες τη λήψη;

 

Όταν είδα την Ιωάννα για πρώτη φορά χωρίς τη μάσκα, συνειδητοποίησα ότι αυτό το κορίτσι ήταν σαν μια γροθιά στο στομάχι, γιατί βλέποντάς την όλο αυτόν τον καιρό με τη μάσκα και ακούγοντας τη φωνή της δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω την εικόνα που βρισκόταν πίσω από τη μάσκα. Αν και για μένα ήταν -στιγμιαία- ένα σοκ, η Ιωάννα μπόρεσε με τη γλύκα της να με ηρεμήσει, να με γαληνέψει.