Ρινοπλαστική – Θάνος Κοντογιάννης

7 Ιουλίου 2021 14:34

Ο πλαστικός χειρουργός Θάνος Κοντογιάννης, μας ενημερώνει για όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για την ρινοπλαστική.

– Τι είναι η ρινοπλαστική;

Είναι μία από τις πιο γνωστές και συνηθισμένες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής και γίνεται με σκοπό την αισθητική βελτίωση της μύτης, ώστε να υπάρχει αρμονία με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

– Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των υποψηφίων για ρινοπλαστική;

Η πλειονότητα των υποψηφίων για ρινοπλαστική είναι συνήθως γυναίκες και άνδρες που εμφανίζουν δυσμορφίες στη μύτη λόγω κληρονομικότητας ή τραυματισμών. Συνήθως γίνεται αποκατάσταση σε μια μεγάλη γαμψή μύτη, ή σε μύτη με ύβο (καμπούρα), ή σε μια πλατιά με μεγάλα ρουθούνια μύτη, ή σε μια στραβή μύτη (συνήθως λόγω τραυματισμού), ή σε μια μύτη με εξογκωμένη άκρη (ακρορίνιο).

Πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχει και κάποιο ποσοστό ατόμων που φαντασιώνονται δυσμορφίες χωρίς να υπάρχουν. Αυτά τα άτομα χρειάζονται την υποστήριξη ψυχολόγου και όχι πλαστικού χειρουργού.

– Μπορούμε να διαλέξουμε την εικόνα που θα έχει η μύτη μας μετά τη ρινοπλαστική;

Η αντίληψη ότι μετά από μια τέτοια επέμβαση μπορούμε να αποκτήσουμε τη μύτη ενός αγαπημένου μας ειδώλου, συνήθως ηθοποιού, μοντέλου κ.λπ., με αποτέλεσμα να δείχνουμε ανάλογες φωτογραφίες στον πλαστικό χειρουργό, είναι λανθασμένη. Αυτό που πρέπει να προσδοκάμε είναι μια αψεγάδιαστη, λειτουργική μύτη που θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, αναδεικνύοντας τη συμμετρία του και βελτιώνοντας την εικόνα του. Η ρινοπλαστική θεωρείται επέμβαση βιτρίνας, γιατί η μύτη είναι το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του προσώπου. Ως εκ τούτου, πρέπει να γίνεται από πλαστικό χειρουργό με ανάλογη εμπειρία και απευθύνεται σε συνειδητοποιημένα άτομα που γνωρίζουν τι να περιμένουν από μια τέτοια επέμβαση.

– Πώς επιλέγουμε τον γιατρό που θα μας χειρουργήσει;

Ο καλύτερος τρόπος επιλογής γιατρού είναι… εκ του αποτελέσματος. Εάν υπάρχει στο φιλικό ή οικογενειακό μας περιβάλλον άτομο που έχει υποβληθεί με επιτυχία σε ρινοπλαστική, μπορούμε να επιλέξουμε τον γιατρό του. Μπορούμε επίσης να κάνουμε έρευνα αγοράς ανάμεσα σε 2-3 πλαστικούς χειρουργούς, για τους οποίους έχουμε ακούσει καλά λόγια. Ενδεχομένως να ζητήσουμε και τη γνώμη κάποιου γνωστού μας γιατρού.

– Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε για την επίσκεψή μας στο γραφείο του πλαστικού χειρουργού;

Αφού διαπιστωθεί ότι το πρόβλημά σας είναι υπαρκτό, ο γιατρός θα προχωρήσει σε μια λεπτομερή εξέταση της μύτης σας, όπου θα εντοπίσει τις αισθητικές δυσμορφίες που υπάρχουν, καθώς επίσης και τυχόν λειτουργικές ενοχλήσεις που εμποδίζουν τη σωστή αναπνοή, όπως σκολιωτικό διάφραγμα, υπερτροφικές ρινικές κόγχες κ.λπ. Στη συνέχεια, ανάλογα με το πρόβλημα, ο γιατρός θα σας εξηγήσει τι ακριβώς θα κάνει στο χειρουργείο, προκειμένου να σας δώσει την επιθυμητή λύση. Εδώ θα πρέπει κατόπιν συζήτησης να λάβει υπόψη του τις ανησυχίες και την άποψή σας για το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι θα προκύψει από αυτή. Τελειώνοντας την εξέταση, θα ελέγξει με λεπτομέρεια το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας υποδείξει να κάνετε κάποιες εξετάσεις απαραίτητες για τον προεγχειρητικό έλεγχο (γενική αίματος, σάκχαρο, ουρία, ΗΚΓ, ακτινογραφία θώρακος). Πριν φύγετε από το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, θα πρέπει να σας έχουν δοθεί οδηγίες για την προεγχειρητική και μετεγχειρητική συμπεριφορά σας, ώστε, μέσα από τη σωστή συνεργασία σας με το γιατρό, να έχει η επέμβαση το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

– Η ώρα του χειρουργείου. Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η ρινοπλαστική είναι μια επέμβαση που γίνεται συνήθως με νάρκωση, χωρίς να αποκλείεται η τοπική αναισθησία και μέθη. Όταν υπάρχουν και λειτουργικά προβλήματα που δυσκολεύουν την αναπνοή, όπως σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφικές ρινικές κόγχες, τραυματική μετατόπιση ρινικού σκελετού, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτά από τον πλαστικό χειρουργό. Ο χρόνος στο χειρουργείο για μια τυπική ρινοπλαστκή είναι περίπου μία ώρα. Δεν υπάρχουν εξωτερικές τομές, όλες γίνονται στο εσωτερικό της μύτης, εκτός και αν τα ρουθούνια είναι πολύ φαρδιά, οπότε ίσως χρειαστούν μικρές σφηνοειδείς τομές στη βάση τους για να μικρύνουν.

Μετά την επέμβαση και ξυπνώντας από τη νάρκωση, η αναπνοή γίνεται από το στόμα, γιατί στο εσωτερικό της μύτης τοποθετείται ειδικός πωματισμός για να μη ματώνει. Αυτό διαρκεί για μία ημέρα. Στη συνέχεια οι γάζες αφαιρούνται και η αναπνοή γίνεται ελεύθερα. Εξωτερικά θα υπάρχει ένας ειδικός νάρθηκας, ο οποίος θα παραμείνει για περίπου οκτώ ημέρες και βοηθά να διατηρήσει η μύτη το σχήμα που της δώσαμε στο χειρουργείο. Δε χρειάζεται νοσηλεία στην κλινική για αυτή την επέμβαση. Ο ασθενής παραμένει εκεί για λίγες μόνο ώρες μετά το χειρουργείο, όσο απαιτείται για να συνέλθει από τη γενική νάρκωση. Μετά αναχωρεί για το σπίτι του. Για κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 15 ημέρες) και σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, θα πρέπει να αποφεύγει τη σωματική καταπόνηση (γυμναστήριο, χειρωνακτική εργασία κ.λπ.), ενώ θα πρέπει να προσέχει και τη στάση στον ύπνο του (κοιμάται ανάσκελα).

kontogiannis-1625656477-0

– Ποια είναι η εικόνα μου μετά το χειρουργείο;

Μετά το χειρουργείο θα υπάρχουν μικρά ή μεγαλύτερα πρηξίματα κάτω από τα μάτια, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος, τα οποία είναι πιο έντονα τη δεύτερη τρίτη ημέρα μετά το χειρουργείο και υποχωρούν από την τέταρτη ημέρα και μετά.

– Πότε θα δω το αποτέλεσμα της επέμβασης;

Όταν αφαιρεθεί ο νάρθηκας που καλύπτει τη μύτη, θα δούμε την εικόνα που θα έχει η νέα μας μύτη, αλλά όχι σε όλες τις λεπτομέρειες, γιατί εξακολουθούν να υπάρχουν μικρά πρηξίματα, τα οποία υποχωρούν σταδιακά με αργό ρυθμό, ανάλογα με την ποιότητα του δέρματος. Η τελική εικόνα της μύτης μας σε όλες της τις λεπτομέρειες θα φανεί 4-6 μήνες μετά το χειρουργείο.

– Ποιο είναι το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης;

Οι τιμές κυμαίνονται ανάλογα με το πρόβλημα και με την κλινική στην οποία θα γίνει το χειρουργείο. Σίγουρα θα είναι μικρότερες σε μια μύτη που θα διορθωθεί μόνο μια μικρή δυσμορφία στην άκρη της (διόρθωση ακρορινίου) με λίγη τοπική αναισθησία και σε 20 λεπτά, απ’ ό,τι σε μία τυπική ρινοπλαστική, όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλα λειτουργικά προβλήματα (σκολίωση διαφράγματος, υπερτροφία κόγχων κ.λπ.).

Η ρινοπλαστική σε αριθμούς:

1 ώρα είναι ο χρόνος παραμονής στο χειρουργείο

15 ημέρες είναι το διάστημα που πρέπει να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση

8 ημέρες πρέπει να φορεθεί ο ειδικός νάρθηκας

4-6 μήνες μετά το χειρουργείο θα φανεί η τελική εικόνα της μύτης

Κοντογιάννης Θάνος

Πλαστικός χειρουργός

τ. Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής 401 ΓΣΝΑ &ΝΙΜΤΣ

Ιατρεία

Ιατρείο Αθήνας

Βεντήρη 1 & Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα

Τηλ. 2107226711

Ιατρείο Χαλκίδας

Σαλονικιού 4, Χαλκίδα

Τηλ. 2221024522

Ιατρείο Καλαμάτας

Χρυς, Παγώνη 10

Τηλ. 2721094825