Βαγγέλης Παπαθανασίου: η πικρή ιστορία για το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

21 Μαΐου 2022 11:50

Βαγγέλης Παπαθανασίου: η πικρή ιστορία για το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου είναι πια μέρος του σύμπαντος που τόσο ύμνησε με τη μουσική του. Άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής από όλο τον πλανήτη εξέφρασαν την λύπη τους για την απώλειά του.

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου άφησε μια τεράστια μουσική παρακαταθήκη στον κόσμο. Ήχοι που ταξίδεψαν σε στάδια, κινηματογραφικές οθόνες και τις ψυχές των ανθρώπων. Σαν μεγάλος Έλληνας, δεν θα μπορούσε να μην έχει ένα κοινό με όσους είχαν προγενέστερα αυτόν τον χαρακτηρισμό. Και το κοινό αυτό είναι ένα: η Ελλάδα τους πλήγωσε.

Το δικό του παράπονο το οποίο είχε εκφραστεί πολλές φορές, ήταν το θέμα της κατοικίας του στην Αθήνα. Ήταν το καταφύγιο που είχε ανάμεσα σε ταξίδια και χρόνιες παραμονές στο εξωτερικό. Το οποίο κάποιοι θεώρησαν πως απλά τους κρύβει τη θέα προς την Ακρόπολη… Και τέθηκε ως θέμα στο Κοινοβούλιο η απαλλοτρίωσή και κατεδάφισή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του  2007, το σπίτι του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ακριβώς μπροστά από το μουσείο της Ακρόπολης, είχε απασχολήσει την Βουλή. Στο εν λόγω κτίριο είχε μόλις εγκριθεί η στέγαση με νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού. Πράγμα που έκανε παράνομη την απαλλοτρίωση και κατεδάφισή του για λόγους αισθητικής του τοπίου.

«Το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού με το οποίο εγκρίνεται η σύσταση Ιδρύματος Ερευνών Μουσικής Τεχνών και Επιστημών Ευάγγελου Παπαθανασίου δίχασε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αιχμή της διάστασης που προέκυψε χθες στη Βουλή ήταν η ύπαρξη οικήματος ιδιοκτησίας του διεθνούς φήμης μουσουργού επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου (μπροστά από το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης). Την απαλλοτρίωση του οποίου η αντιπολίτευση, αλλά και κυβερνητικοί βουλευτές. Ώστε να μην εμποδίζεται η απρόσκοπτη θέα προς τον Παρθενώνα. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, ενδεχόμενη εγκατάσταση του υπό σύσταση ιδρύματος στο εν λόγω κτίριο δεν θα επιτρέπει την κατεδάφισή του».

Με τη συγκεκριμένη διάταξη τότε ακυρώθηκε η όποια ενέργεια για κατεδάφιση.

«Μπορεί η άποψή μου να ακούγεται προκατειλημμένη, αλλά σας διαβεβαιώνω πως ακόμη κι αν δεν ήταν το σπίτι μου μέρος αυτής της προμελετημένης καταστροφής, πάλι θα είχα την ίδια άποψη». Είχε δηλώσει στους Sunday Times ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης.

φωτογραφίες: ndp