Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Να ξεχάσουμε τα θέματα εξουσίας – Η ουσία της δουλειάς μας είναι άλλη»

28 Φεβρουαρίου 2022 19:15

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Να ξεχάσουμε τα θέματα εξουσίας - Η ουσία της δουλειάς μας είναι άλλη»

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ήταν καλεσμένος της Σίσσυς Χρηστίδου το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Μεταξύ άλλων μίλησε για την οικονομική ζημιά που του έφερε το θέατρο όταν ασχολήθηκε επιχειρηματικά. Αυτό όμως δεν τον αποθάρρυνε στη συνέχεια. Επίσης αναφέρθηκε στον φύση της δουλειάς του ηθοποιού και στα παιχνίδια εξουσίας που έφεραν συναδέλφους του στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Βλαδίμηρος Κυριακίδης: «Να ξεχάσουμε τα θέματα εξουσίας – Η ουσία της δουλειάς μας είναι άλλη».

«Ο ρομαντισμός στους καλλιτέχνες είναι σαν να έρχεται από μια άλλη γενιά. Αλλά αυτή είναι η φύση της δουλειά μας. Εμείς βγάζουμε την ποίηση από μέσα μας και την εκπέμπουμε στο κοινό για να πάρει εκείνο τα μηνύματα, να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα και να ταξιδέψει μαζί μας για ένα δίωρο.

Πρέπει αυτό να το αντιληφθούμε όλοι μας και να επιστρέψουμε στα δικά μας θρανία, τα νοητά. Και να ξαναμπούμε στη γνώση που απαιτείται για να κάνεις αυτή τη δουλειά. Να ξεχάσουμε τα θέματα εξουσίας και πόσο μπορεί να επέμβεις στη ζωή του άλλου, που είναι και αναλώσιμα. Η ουσία της δουλειάς μας είναι άλλη».

Λόγω της οικονομικής κρίσης είχε σκεφτεί να δουλέψει σε άλλη χώρα

«Είχα αρχίσει να βάζω το μυαλό μου να λειτουργεί έτσι ότι θα φύγω και θα πάω να δουλέψω σε άλλες χώρες της Ευρώπης που αντιλαμβάνονται αλλιώς τη δουλειά. Η πολιτική είναι καθαρά οικονομικής φύσεως, έχει χάσει τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρας της. Εμείς που βγάζουμε ποίηση δεν αφορά κανέναν. Η τέχνη μπαίνει στο περιθώριο, οι δραματικές σχολές, η παιδεία αυτής της χώρας είναι σε δεύτερη επιλογή και αυτό με συνθλίβει».

Όταν έγινε παραγωγός στο θέατρο έχασε δύο σπίτια

«Επιχειρηματίας έγινα αλλά πάνω στη δουλειά μου. Έκανα παραγωγή στις παραστάσεις που ανέβαζα. Άλλες πήγαν καλά, άλλες όχι, τα χρέη ακόμα υπάρχουν. Έφτασα να χάσω δύο σπίτια γιατί δεν πήγαν καλά παραστάσεις. Είναι μεγάλο στοίχημα το θέατρο.

Πιστεύεις ότι κάτι θα πάει καλά και πάει άπατο. Ήμουν και μετά απόλυτα ήρεμος. Τούβλα έχασα. Ήξερα και το ρίσκο. Δεν τα βρήκα στη ζωή έτοιμα, ξέρω να ζήσω και με τα λίγα και τα πολλά. Όταν έρχονται τα πολλά δεν παίρνουν τα μυαλά μου αέρα».

Η ευτυχία στον γάμο του

«Το μυστικό της ευτυχίας είναι να μην θεωρείς τον άλλο δεδομένο. Αυτό τουλάχιστον έκανα εγώ. Είναι δημιουργικό να δουλεύεις μαζί. Είναι προτιμότερο να σκέφτονται δύο αντί για έναν».

Ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης πρωταγωνιστεί στο Θέατρο Ζήνα και στην παράσταση «Παγίδα» και μίλησε για την υπόθεση του έργου

«Όλοι οι χαρακτήρες ψεύδονται. Στο τέλος μόνο αποκαλύπτεται η λύση. Είναι ένα φανταστικό έργο με πολύ καλή σκηνοθεσία» δήλωσε ο ηθοποιός.