Wellbeing: πέντε χρήσιμα tips για να τη σωστή διαχείριση του άγχους

12 Απριλίου 2022 18:15

Wellbeing: πέντε χρήσιμα tips για να τη σωστή διαχείριση του άγχους

Αν έχετε δυσκολία να νικήσετε το άγχος αλλά δεν βρίσκετε τρόπους να το απομακρύνετε με δική σας προσπάθεια; Διαβάστε πέντε χρήσιμα tips. Πρόκειται για πέντε απλές παρεμβάσεις που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία σας.

Wellbeing: πέντε χρήσιμα tips για να τη σωστή διαχείριση του άγχους.

1. Επανεστιάστε την προσοχή σας

Το άγχος δεν κάνει την εμφάνισή του μόνο στην ψυχική σφαίρα προκαλώντας αισθήματα ανησυχίας ή τρόμου αλλά καταπονεί και το σώμα. Ευερεθιστότητα, νευρικότητα, ταχυπαλμία, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, ένταση στους μύες και πονοκέφαλος είναι κάποια από τα συμπτώματα. Η έντασή τους θα «αποκόψει» τρόπον τινά το άτομο από τον κόσμο γύρω του. Το άγχος θα κυριαρχήσει στη σκέψη του. Την οποία θα μονοπωλεί εφεξής η αγωνία για το «κακό» και «ανεπιθύμητο» που πρόκειται να έρθει.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δείτε τις πέντε βασικές σας αισθήσεις. Αγγίξτε υφές και επιφάνειες, μυρίστε αρώματα, ακούστε ήχους, δείτε εικόνες γύρω σας και γευτείτε. Χαρίστε στον εγκέφαλό σας πλήθος εξωτερικών ερεθισμάτων που θα τον ενεργοποιήσουν άλλα τμήματά του. Αποσυμπιέζοντας τα «κέντρα άγχους» του.

2. Θετική σκέψη

Η αμφίδρομη σχέση ψυχικής και σωματικής υγείας κάνει την εμφάνισή της στην περίπτωση του στρες. Ο ειδικός εξηγεί πως, το τεράστιο δίκτυο του νευρικού μας συστήματος που διατρέχει το ανθρώπινο σώμα. Και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει για το τελευταίο μια αρνητική σκέψη. Όταν το μυαλό μας κάνει αρνητικές σκέψεις και σχεδόν δημιουργούμε εικόνες από δύσκολες καταστάσεις. Η βεβαιότητα ότι το σώμα θα αντιδράσει αναλόγως δείχνει ότι θα επέλθει μια δυσφορία αντίστοιχη με αυτή που βιώνουμε όταν «κολλάμε» στην κίνηση του δρόμου. Ή όταν καθυστερεί η πτήση μας.

Συνεπώς, κάντε θετικές σκέψεις. Παράλληλα βρείτε εικόνες ασφάλειας, ευημερίας, σιγουριάς, καλής υγείας. ‘Ετσι ώστε το σώμα να προσπαθήσει να συμβαδίσει με αυτά που του δείχνει το μυαλό.

3. Ενσυνειδητότητα

Ανακούφιση από το άγχος και το στρες υπάρχει στην ουσία της ενσυνειδητότητας (mindfulness). Κατάσταση κατά την οποία το άτομο παρατηρεί απλώς τις καταστάσεις χωρίς να αναζητά την απάντηση ή να τις αξιολογεί. Δείτε σκέψη ως τέτοια και όχι ως πρόβλημα.

Πρακτικά, όταν επέλθει μια κρίση άγχους, μπορείτε να προσπαθήσετε να πάρετε μια απόσταση και απλώς να παρατηρείτε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας, υπενθυμίζοντας παράλληλα στον εαυτό σας: «Συμβαίνει κάτι που απλώς με κάνει να συνειδητοποιήσω το μυαλό και το σώμα μου αυτή τη στιγμή, τίποτα περισσότερο».

4. Χαλάρωση

Σωτήριες έναντι των περιόδων και επεισοδίων έντονου άγχους οι τεχνικές χαλάρωσης. Συγκεκριμένα επιδρούν στα κατάλληλα τμήματα του εγκεφάλου. Το νευρικό σύστημα περιλαμβάνει το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό τμήμα. Ενώ το πρώτο είναι υπεύθυνο για την εγρήγορση του οργανισμού και του μηχανισμού «μάχης ή φυγής». Γεγονός που δίνει ώθηση στις στρεσσογόνες καταστάσεις. Το δεύτερο αποτελεί το «φρένο» που θα μειώσει την ένταση στην αναπνοή, τον καρδιακό ρυθμό, τη μυική δραστηριότητα κ.ο.κ.

5. Σωματική Άσκηση

Μια βασική ιδιότητα του άγχους είναι να μας «παραλύει». Κόντρα σε αυτό, όταν ο ανεπιθύμητος επισκέπτης κάνει την εμφάνισή του, βρείτε κάτι να κάνετε. Βρείτε μια αφορμή να αλλάξετε κατεύθυνση. Κάτι που θα του επιστρέψει το αίσθημα ελέγχου στην αγχώδη κατάσταση. O Δρ Lazarus προτείνει μάλιστα μια άσκηση εσωτετικού διαλόγου. Κατά την οποία προβληματισμοί όπως «τι θα συμβεί αν…» με απαντήσεις «τότε ίσως να…» δίνουν κατεύθυνση, κίνητρο, αίσθηση ελέγχου και εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας.

ygeiamou