Ύπνος: η βελτίωσή του βοηθά στην καλή ισορροπία και τα αντανακλαστικά σας τη διάρκεια της ημέρας

23 Φεβρουαρίου 2022 18:15

Ύπνος: η βελτίωσή του βοηθά στην καλή ισορροπία και τα αντανακλαστικά σας τη διάρκεια της ημέρας

Καλύτερος ρυθμός βάδισης, καλή ισορροπία, βελτιωμένα αντανακλαστικά… Εάν τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει την ώρα που περπατάτε, ο λόγος είναι απλός και ευτυχώς διορθώνεται

Ύπνος: η βελτίωσή του βοηθά στην καλή ισορροπία και τα αντανακλαστικά σας τη διάρκεια της ημέρας.

Υπάρχει ακόμη ένας καλός λόγος να φροντίσετε να κοιμάστε επαρκώς και να ξεκουράζεστε. Σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Scientific Reports οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να φορούν μετρητές βημάτων και δραστηριοτήτων για 14 μέρες. Οι μετρητές παρείχαν πληροφορίες για τις ημερήσιες κινήσεις των ατόμων. Συμπεριλαμβανομένων και των  ωρών ύπνου. Κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες κοιμούνταν έξι ώρες κάθε βράδυ. Αν και κάποιοι είχαν λιγότερο σταθερό μοτίβο ύπνου με λιγότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα και περισσότερες το Σαββατοκύριακο.

Στη συνέχεια όλοι πραγματοποίησαν ένα τεστ σε κυλιόμενο τάπητα όπου περπατούσαν με σταθερό ρυθμό χρησιμοποιώντας μετρονόμο. Ο ρυθμός βάδισης αυξανόταν ή μειωνόταν με τον μετρονόμο. Προκειμένου να μετρηθεί η ταχύτητα αντίδρασης και προσαρμογής των φοιτητών στις αλλαγές του ρυθμού βάδισης.

Μάλλον έχετε ήδη καταλάβει ποιοι κατάφεραν να προσαρμόσουν γρηγορότερα την ταχύτητα βάδισής τους. Επρόκειτο για εκείνους με τις σταθερές ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Τους ακολουθούσαν με μικρή διαφορά ωστόσο, όσοι «συμπλήρωναν» την έλλειψη ύπνου το Σαββατοκύριακο.

Η επαρκής ξεκούραση και ο καλός ύπνος φαίνεται ότι βοηθά στο ρυθμό βάδισης. Αλλά και στην αποφυγή προβλημάτων που προκύπτουν στο περπάτημα σύμφωνα  με τους ερευνητές. Εκτιμούν μάλιστα ότι παρόλο που η έρευνα έγινε σε νεαρά άτομα, τα συμπεράσματά της θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα. Παρέχοντας έτσι μια λύση για τη βελτίωση της βάδισης και την διατήρηση της ισορροπίας και των αντανακλαστικών.

ygeiamou