ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΟΙΣΩΝ

5 Δεκεμβρίου 2019 22:27

 

Διαθέσιμα μέσω ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, ως τον προσεχή Οκτώβριο, έχουν καταστεί εκατοντάδες πολυτελή ακίνητα, καθώς οι κάτοχοί τους βαρύνονται με σημαντικές οφειλές απέναντι στις τράπεζες. Φυσικά, μπορούν να τα διεκδικήσουν αποκλειστικά και μόνο παράγοντες με τεράστια οικονομική επιφάνεια μιας και οι τιμές εκκίνησης έχουν οριστεί στις 500.000 ευρώ και πάνω…

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, των πλούσιων και ισχυρών επιχειρηματιών, ανήκαν μέχρι πρότινος και οι ιδιοκτήτες των ονειρεμένων σπιτιών. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω της κρίσης, η κατάσταση άλλαξε προς το χειρότερο και βρέθηκαν σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αφού δεν μπορούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους (ως επί το πλείστον σε δάνεια) με συνέπεια να βλέπουν, πλέον, τις περιουσίες τους να χάνονται…
Πολυτελείς κατοικίες σε δημοφιλή προάστια, οικόπεδα – φιλέτα, ξενοδοχεία, εκδοτικές επιχειρήσεις, ακόμη και εμπορικά σήματα βγαίνουν στο «σφυρί». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 έχουν προγραμματιστεί 112 πλειστηριασμοί ακινήτων με τιμές εκκίνησης άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και άλλοι 164 για ακίνητα η αξία των οποίων αρχίζει από 500.000 ευρώ!
Παρακάτω παρουσιάζονται κάποια από αυτά τα οικήματα –και όχι μόνο- και οι οικογένειες στις οποίες ανήκουν.

Αικατερίνη Ζηρίδη: Πάει το πολυτελές ακίνητο στην Κηφισιά
Η Αικατερίνη Ζηρίδη των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων, θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση στις 5 Φεβρουαρίου 2020 οπότε και θα δει την πολυτελή της μεζονέτα να βγαίνει στο «σφυρί».
Το «πλήγμα» που δέχτηκε το 2009 το σχολείο, με τη διαρροή θεμάτων του και την αφαίρεση της άδειας παροχής των αντίστοιχων εκπαιδευτικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οδήγησε σε οικονομική ασφυξία την ιδιοκτήτρια.
Το ακίνητο της Ζηρίδη στην Κηφισιά έχει τιμή πρώτης προσφοράς 590.000 ευρώ, για χρέη προς την Alpha Bank. Η μεζονέτα των 336 τ.μ. διαθέτει, μεταξύ άλλων, playroom, κελάρι και δωμάτιο – ντουλάπα.
Κυριάκος Μαμιδάκης: Η μεζονέτα στην Πολιτεία
Τραγική κατάληξη είχε η οικονομική κατάρρευση της Mamidoil – JetOil, το δημιούργημα του Κυριάκου Μαμιδάκη και των αδελφών του, Γιώργου και Νίκου. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε μία από τις πιο ισχυρές εταιρείες στην αγορά της ενέργειας, λύγισαν τον πρώτο, ο οποίος αυτοκτόνησε στο σπίτι του στον Διόνυσο, τον Ιούλιο του 2016, στα 84 χρόνια του.
Οι οφειλές πλέον βαραίνουν την κόρη του, Ειρήνη Mαμιδάκη και τον Αλέξανδρο Mαμιδάκη, γιο του Nίκου, ο οποίος θα δει το ακίνητό του στην Πολιτεία να βγαίνει στο «σφυρί» στις 4 Μαρτίου 2020. Επισπεύδουσα είναι η Alpha Bank, για 1,1 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για πολυτελή μεζονέτα, συνολικής επιφάνειας 429 τ.μ., με εσωτερική πισίνα, εξωτερική πισίνα 40 τ.μ., πάρκινγκ και αποθήκες.

Πηνελόπη Λιγνού – Μαυρή: Ο «παράδεισος» της Εκάλης
Τα ακίνητα της Πηνελόπης Λιγνού – Μαυρή και του εφοπλιστή συζύγου της Γιάννη Μαυρή έχουν γράψει ιστορία και έχουν φιλοξενηθεί στις στήλες των εφημερίδων.
Το 2010 η οικογένεια είχε αποκτήσει ένα πολυτελέστατο piedterre στην περιοχή του Προεδρικού Μεγάρου. Δέκα χρόνια μετά, στις 4 Μαρτίου 2020, θα τεθεί σε πλειστηριασμό το οικόπεδο της οικογένειας στην Εκάλη.
Η τιμή της πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,1 εκατομμύρια ευρώ.

Φραγκίσκος Λεμονής: Αποχαιρετά τη βίλα στο Καστρί
Δεν έχουν τέλος οι δοκιμασίες για τον Φραγκίσκο Λεμονή. Αρχικά, έχασε την ιστορική υποδηματοποιία «Καλογήρου».
Τώρα, έπειτα από κάποιους λάθος χειρισμούς και υπολογισμούς, κινδυνεύει να απωλέσει και την πολυτελή μεζονέτα του στο Καστρί, η οποία βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τα 870.000 ευρώ.
Το σπίτι του Λεμονή είναι ονειρεμένο. Εκτείνεται σε 600 τ.μ., διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, τρία μπάνια και δύο δωμάτια –ντουλάπες.
Στο «σφυρί» θα βγουν και τρεις θέσεις πάρκινγκ που κοστολογήθηκαν σε τιμές μεταξύ 8.000 και 15.000 ευρώ.

Αλεξάνδρα Σταθοκωστοπούλου: Το «παλάτι» σε κίνδυνο!
Η μεζονέτα της Αλεξάνδρας Σταθοκωστοπούλου στη Βάρη απειλείται, καθώς η Alpha Bank τη βγάζει στο «σφυρί» με τιμή πρώτης προσφοράς τα 624.000 ευρώ.
Η περίπου 300 τετραγωνικών μέτρων μεζονέτα έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί στις 26 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει αναδιάρθρωση του δανείου της. Εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποφύγει τα χειρότερα.

 

Οικογένεια Λεβή: Η πτώση του «Mr. Bodyline»
Ο προγραμματισμένος για τις 20 Νοεμβρίου πλειστηριασμός τμήματος της περιουσίας της οικογένειας στη Φιλοθέη «πάγωσε» προς το παρόν, όμως το θέμα παραμένει ανοιχτό.
O Λέων Λεβής υπήρξε από τους πιο δραστήριους εμπόρους της γενιάς του. Ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσματος και ομορφιάς «Bodyline», είχε συλληφθεί στις 17 Νοεμβρίου 2011 και είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα, για οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους 625.663,47 ευρώ. Είχε δηλώσει τότε, μέσω του δικηγόρου του, πως είναι θύμα της οικονομικής κρίσης και προτίμησε να καθυστερήσει την αποπληρωμή των οφειλών του προς το Δημόσιο, για να μην αφήσει στο δρόμο 200 εργαζόμενους.
Πλέον, η οικογένεια κινδυνεύει με την απώλεια δύο διαμερισμάτων, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Η οικονομική κατάρρευση του επιχειρηματία το 2008 άρχισε να αποτυπώνεται και στις λίστες των πλειστηριασμών, καθώς τα τελευταία χρόνια ακίνητα της αλυσίδας αδυνατίσματος, εκποιούνται.

Οικογένεια Καρούζου: Αποχωρίζονται το σήμα «Carouzos»
Σε νέο πλειστηριασμό, που έχει προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου, θα βγει το εμπορικό σήμα «Carouzos», το οποίο ανήκει στα αδέλφια Μανώλη και Βασίλη Καρούζο. Το ποσό που οφείλουν, είναι 1.381.316 ευρώ.
Το σήμα κατατεθέν στον χώρο της ένδυσης μετρά ήδη 28 χρόνια και είχε κατοχυρωθεί από τον πατέρα των δύο αδελφών, Αντώνη Καρούζο. Είχε ενεχυριαστεί στην επισπεύδουσα Alpha Bank το 2014, λίγο προτού μπει λουκέτο και στο τελευταίο μαγαζί της αλυσίδας, στο Κολωνάκι.
Ο προηγούμενος πλειστηριασμός επρόκειτο να λάβει χώρα στις 11 Σεπτεμβρίου, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,9 εκατ. ευρώ.

Αδέλφια Χατζηιωάννου: Το ξεπούλημα της «Sprider Stores»
Με αμείωτους ρυθμούς «φεύγουν» τα τελευταία χρόνια τα ακίνητα της αλυσίδας ένδυσης «Sprider» των αδελφών Χατζηιωάννου, που άρχισαν από μια μικρή βιοτεχνία ρούχων στην Ξάνθη.
Στις 27 Νοεμβρίου, την επόμενη Τετάρτη, θα βγει σε πλειστηριασμό το κτίριο της «Sprider Stores» στον Πειραιά έναντι 2,5 εκατ. ευρώ. Η τιμή της πρώτης προσφοράς είναι αισθητά πιο χαμηλή σε σύγκριση με το παρελθόν, οπότε και έφτασε τα 3,7 εκατ. ευρώ.
Το κτίσμα βρίσκεται στις οδούς Φίλωνος και Μακράς Στοάς, πολύ κοντά στην Ακτή Μιαούλη.

Στο «σφυρί» ξενοδοχειακές επιχειρήσεις
Μεγάλο μέρος των επικείμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αφορά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Στα 2,192 εκατ. ευρώ έχει οριστεί η τιμή πρώτης προσφοράς για ακίνητο της εταιρείας «Κτηματική Ξενοδοχειακή Τουριστική και Τεχνική Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Τεχνική», το οποίο βρίσκεται στην περιοχή «Μπάφι» στο Τατόι. Επισπεύδουσα είναι η τράπεζα Eurobank Ergasias και ο πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 15 Ιανουαρίου 2020.
Μία εβδομάδα αργότερα θα ακολουθήσει το πεντάστερο «Grande Mare Hotel, Spa &Wellness» στις Μπενίτσες της Κέρκυρας. Το πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα κοστολογήθηκε στα 4,9 εκατ. ευρώ. Διαθέτει τέσσερα κτίρια δωματίων και ένα κτίριο υποδοχής και κοινόχρηστων χώρων. Έχει δωμάτια με θέα το γαλάζιο του Ιονίου, αίθουσες ψυχαγωγίας, σάουνα, γυμναστήριο, spa, κεντρική πισίνα, μικρή παιδική πισίνα και υδάτινο πάρκο, δηλαδή κατασκευή από δύο ανισόπεδες πισίνες συνδεόμενες με νεροτσουλήθρες.
Σε πλειστηριασμό, τέλος, θα βγει και το αποκαλούμενο ξενοδοχείο – φάντασμα της Λήμνου. Ο λόγος για την ξενοδοχειακή μονάδα των «Καβειρίων», που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να διεκδικήσουν στις 4 Μαρτίου 2020 με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει ορισθεί στα 3.300.000 ευρώ.

Στο… παρά πέντε έσωσε τους Πεταλιούς ο Εμπειρίκος! 
Έστω και την ύστατη στιγμή, ο Μάρης Εμπειρίκος κατάφερε να σώσει τους Πεταλιούς, το σύμπλεγμα με τα δέκα νησιά απέναντι από τον ευβοϊκό κόλπο.
Οι Πεταλιοί επρόκειτο να εκποιηθούν αλλά τελικά γλίτωσαν από τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Ο Εμπειρίκος, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας από την Άνδρο που κατέχει το 50% των νησιών (το υπόλοιπο ανήκει στον επίσης εφοπλιστή Σπύρο Καρνέση της Ελινόιλ), είχε οφειλές ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Alpha Βank που ήταν η επισπεύδουσα. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας κατόρθωσε να σώσει την περιουσία του στα νησάκια.
Προσκόμισε μελέτη της ελεγκτικής εταιρείας σύμφωνα με την οποία η αγοραία αξία τους φθάνει τα 77 εκατ. ευρώ, συνεπώς το 50% στοιχίζει 38,5 εκατ. ευρώ. Ο Εμπειρίκος προσέφυγε στα δικαστήρια με ασφαλιστικά μέτρα και το Μονομελές Πρωτοδικείο δέχθηκε όλα τα προαναφερόμενα για την αξία των νησιών και με απόφαση που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, όρισε την τιμή της πρώτης προσφοράς στα 25 εκατ. ευρώ.
Για να «κτυπήσει» κάποιος το ποσοστό του 50% θα χρειαζόταν τουλάχιστον να καταβάλλει εμπρόθεσμα το 1/3, άρα 8,3 εκατ. ευρώ. Αυτό είχε ως συνέπεια να κηρυχθεί άγονος ο πλειστηριασμός.