Μόνο στο Ciao: Κρίτων Λεντούδης

30 Απριλίου 2020 19:30

Στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εντοπίστηκε πριν την πανδημία ένα από τα πιο ειδικά μοντέλα της McLaren. Οι εικόνες, που παρά τα προστατευτικά για την αερομεταφορά δείχνουν την σιλουέτα της Senna, αποδεικνύουν ότι υπάρχουν άνθρωποι στην χώρα μας οι οποίοι αγαπούν τα supercar. Κια κυρίως που μπορούν να τα αποκτήσουν. Χρειάστηκαν 1.000 ώρες για να δημιουργηθεί κάθε μία από τις McLaren Senna και παράχθηκαν μόνο 500 οι οποίες έχουν πουληθεί όλες με ένα μέρος της τιμής των αυτοκινήτων να ενισχύει το ίδρυμα Senna στην Βραζιλία. Η τιμή της στη Βρετανία είχε οριστεί στα 855.000 ευρώ. Μάλιστα η τελευταία της παραγωγής δημοπρατήθηκε πρόσφατα συγκεντρώνοντας το ποσό των 2.200.000 ευρώ. Η McLaren Senna εφαρμόζει μια σειρά από επιπλέον στοιχεία που εγγυώνται την απόλυτη πρόσφυση στην πίστα, όπως είναι τα ενεργά πτερύγια στις εισαγωγές, τα περιμετρικά σπόιλερ, αλλά και η τεραστίων διαστάσεων πίσω αεροτομή επίσης με την ενεργή πτέρυγα. Κάτω τώρα από το αμάξωμα η κορυφαία από τις McLaren διαθέτει ένα carbon πλαίσιο, που είναι μια εξελιγμένη εκδοχή της πλατφόρμας της 720S, το οποίο την βοηθά να κρατήσει το βάρος της πολύ χαμηλά, στα 1.198 κιλά. Ειδική μνεία πρέπει να κάνουμε και στα φρένα, τα οποία σύμφωνα με τη Αγγλική εταιρία είναι τα πιο εξελιγμένα που έχουν εφοδιάσει ποτέ αυτοκίνητό της, χρησιμοποιώντας carbon κεραμικούς δίσκους με τεχνολογία από τους αγώνες. Τα ελαστικά έχουν επίσης εξελιχθεί ειδικά για τη Senna και είναι τα Pirelli P Zero Trofeo R για χρήση σε πίστα, αλλά και με έγκριση για το δρόμο. Στον κινητήρα, ο γνωστός 4λιτρος V8 biturbo της McLaren 720s έχει αυξήσει την απόδοση της ισχύος του στους 789 ίππους και τη ροπή στα 800 Nm. Συνδυάζεται με 7τάχυτο αυτόματο διπλού συμπλέκτη κιβώτιο, που στέλνει όλη την παραπάνω δύναμη και ροπή στους πίσω τροχούς του αυτοκινήτου. Ολοκληρώνοντας με την καμπίνα, εκεί υπάρχει ένα μάλλον μινιμαλιστικό design στα πρότυπα αγωνιστικών κατασκευών. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι αποκλειστικά ανθρακονήματα. Ξεχωρίζουμε το μικρό άνοιγμα των πλαϊνών παραθύρων με σταθερό ένα μεγάλο τμήμα τους, τα carbon λεπτά καθίσματα που θα είναι μοναδικής σχεδίασης για κάθε μια από τις 500 Senna που θα κατασκευαστούν, αλλά και την λεπτή οθόνη μπροστά από τον οδηγό αντί για πίνακα οργάνων. Το hypercar ήδη αναπαύεται στο μεγάλο parking, της εφοπλιστικής οικογένειας Λεντούδη. Το 2013 είχε γίνει γνωστό ότι μια Bugatti Veyron αξίας 1.277.000 ευρώ – το πιο γρήγορο εμπορικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο με τελική ταχύτητα 400 χιλιόμετρα την ώρα (ανατομή του F-16)- βρίσκεται παρκαρισμένη στο υψηλών προδιαγραφών γκαράζ της βίλας του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη στα Βόρεια προάστια. Και δεν είναι το μονάκριβο και συλλεκτικό αυτοκίνητο που βρίσκεται στα χέρια του μανιώδη συλλέκτη αυτοκινήτων. Ανάμεσα στα άλλα αυτοκίνητα «ιστορικής και πραγματικής» αξίας που έχει στην κατοχή του ο εφοπλιστής είναι μια Ferrari F-40 που είχε φτιαχτεί για τον γιο Αννιέλι και μια μαύρη Μερσεντές 300D με την οποία κυκλοφορούσε ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ’.

Η λατρεία για τα αυτοκίνητα και η Evalend Shipping

Μια Bugatti Veyron αξίας 1.277.000 ευρώ – το πιο γρήγορο εμπορικό αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο με τελική ταχύτητα 400 χιλιόμετρα την ώρα (ανατομή του F-16)- βρίσκεται παρκαρισμένη στο υψηλών προδιαγραφών γκαράζ της βίλας του εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη στα Βόρεια προάστια. Και δεν είναι το μονάκριβο και συλλεκτικό αυτοκίνητο που βρίσκεται στα χέρια του μανιώδη συλλέκτη αυτοκινήτων. Του Έλληνα εφοπλιστή Κρίτωνα Λεντούδη. Ανάμεσα στα άλλα αυτοκίνητα «ιστορικής και πραγματικής» αξίας που έχει στην κατοχή του ο εφοπλιστής είναι μια Ferrari F-40 που είχε φτιαχτεί για τον γιο Αννιέλι και μια μαύρη Μερσεντές 300D με την οποία κυκλοφορούσε ο Πάπας Παύλος ο ΣΤ’. Ο Κρίτων Λεντούδης της Evalend Shipping δεν είναι από τα πρόσωπα που «πρωταγωνιστούν» στα επιχειρηματικά δρώμενα, υπό την έννοια ότι δεν είναι από τους πιο γνωστούς εφοπλιστές. Μάλλον άδικα, γιατί η εισηγμένη εταιρία του στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Stock Exchange και επενδύσεις κάνει και βρίσκεται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των παραγγελιών από τα ναυπηγεία της Κίνας (βρίσκονται σε εξέλιξη 6 παραγγελίες Bulk 660.000 τόνων).

 

Η κοσμική ζωή

Αντίθετα, πέρα από τη δραστηριοποίησή του στη συλλογή αυτοκινήτων (εκτός από μεράκι και πάθος είναι και μια επενδυτική κίνηση) ο Κρίτων Λεντούδης δίνει λαβές να ασχολούνται περισσότερο με την κοσμική και λαμπερή ζωή του. Σε κόντρα των καιρών, που θέλει τους ισχυρούς του χρήματος να μην δίνουν στίγμα ανέμελης και πλούσιας ζωής, ο Λεντούδης ξεχωρίζει με τα πάρτι του, τις παρουσίες του στη Μύκονο, την Ύδρα και σ’ όλα τα κοσμικά παραθεριστικά κέντρα. Σε εκδηλώσεις με εκρηκτικές χορεύτριες στις οποίες δίνουν «παρών» άνθρωποι του Life Style και σε παρέες φίλων του επιχειρηματιών, όπως ο Ν. Μαρτίνος, ο Β. Ηλιάδης, ο Θ. Λιακουνάκος. Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι το όνομά του αναμίχθηκε στην υπόθεση της Λίζας Βαν Γκοίγκα, της καλλονής που είχε μαγέψει τον γιο του Καντάφι Μουτασίμ. Φυσικά, η ζωή του εφοπλιστή δεν είναι μόνο η διασκέδαση και τα αυτοκίνητα. Το οικονομικό περιβάλλον και στη ναυτιλία επιτάσσει να έχει τις αγωνίες του και την ετοιμότητα να «απαντάει» στα προβλήματα και στις προοπτικές που διαγράφονται. Όπως, για παράδειγμα, συνέβη με την κατάσχεση – κράτηση του πλοίου του Madiator από τις αμερικανικές αρχές γιατί δεν τηρούσε τις προδιαγραφές ασφαλούς πλοήγησης. Ή την αγωνία και το ποντάρισμα να «ανέβει» η αγορά της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην οποία κατά κύριο λόγο δραστηριοποιείται και να κλείσει τις απαραίτητες συμφωνίες πώλησης.

 

Συλλογή 15 εκατομμυρίων ευρώ

Ο Λεντούδης απέκτησε την Mercedes 300 D με την οποία κυκλοφορούσε ο Πάπας Παύλος. Στη συλλογή του ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή Ferrari F-40 της δεκαετίας του ’80, η μοναδική στον κόσμο χωρίς συμπλέκτη, η οποία είχε φτιαχτεί αρχικά για τον υιό Aννιέλι. O Λεντούδης την αγόρασε πληρώνοντας κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και την έχει σε ιδιαίτερη θέση μέσα στο τεράστιο γκαράζ του. H αξία της σήμερα ξεπερνάει εύκολα, λένε οι καλά γνωρίζοντες, τα 2.000.000 ευρώ. Tο πάθος του γνωστού πλοιοκτήτη για συλλεκτικά αυτοκίνητα ξεκίνησε από τότε που ήταν νεαρός, και αναπτύχθηκε πιο έντονα όσο περνούσαν τα χρόνια. Ο ίδιος είναι κάτοχος δέκα διαφορετικών μοντέλων της Lamborghini, ενώ έχει ακόμα μοντέλα της Porsche, της BMW και της Mercedes. H τελευταία, εκτός από το μοντέλο του Πάπα, εκπροσωπείται και από ένα εκπληκτικό διθέσιο της δεκαετίας του ’40, το οποίο έχουν θαυμάσει και ζηλέψει φίλοι του εφοπλιστή, όπως ο κ. Bασίλης Πατέρας και ο κ. Θωμάς Λιακουνάκος. Aυτοί που τον ξέρουν καλά λένε ότι ο Kρίτων Λεντούδης διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στις δημοπρασίες σπάνιων μοντέλων, τις οποίες πραγματοποιούν γνωστοί οίκοι, όπως είναι ο Bonham’s και η H&H Classics και πολλές φορές διαπραγματεύεται ο ίδιος την αγορά. H συνολική αξία της πολύτιμης συλλογής του εφοπλιστή αγγίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 15.000.000 ευρώ, αφού περιλαμβάνει περίπου πενήντα αυτοκίνητα τα οποία όμως δεν εκθέτει. Ο Κρίτων Λεντούδης, παρόλο που του έχει ζητηθεί αρκετές φορές να συμμετάσχει σε εκθέσεις μαζί με άλλους γνωστούς Έλληνες συλλέκτες, όπως είναι ο κ. Θόδωρος Bουκίδης και η κ. Nτέπυ Xανδρή, έχει αρνηθεί ευγενικά.