Mόνο Εδώ: Sheikha Mozah του Κατάρ : Η γυναίκα που αγόρασε το θρυλικό Ritz του Λονδίνου

7 Μαΐου 2020 20:30

H Sheikha Mozah (Σεΐχα Μόζα) είναι η νέα ιδιοκτήτρια του εμβληματικού ξενοδοχείου. Το Ritz βρίσκεται στο Piccadilly, στην καρδιά του Λονδίνου. Είναι ένα από τα σπουδαιότερα κτίρια της βρετανικής πρωτεύουσας και ιδρύθηκε το 1906. Έχει 130 δωμάτια, με τη διανυκτέρευση να ξεκινά από τις 650 και να ξεπερνά τις 6.000 στερλίνες για τη μεγαλύτερη σουίτα.

Προτεραιότητα της νέας ιδιοκτησία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, είναι να βοηθήσει το προσωπικό των 450 εργαζομένων του ξενοδοχείου και να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του το συντομότερο δυνατό αφού περάσει η πανδημία του κορωνοϊού. Η σύζυγος του πρώην Εμίρη του Κατάρ αγόρασε το θρυλικό ξενοδοχείο, σε τιμή που αγγίζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, από την οικογένεια Barkley. Προσπαθούσαν εδώ και μήνες να το πουλήσουν (το απέκτησαν το 1995 έναντι 75 εκατομμυρίων στερλινών).

Ποια είναι όμως η νέα ιδιοκτήτρια του Ritz;

Η 61χρονη Sheikha Mozah bint Nasser Al Missned είναι η ισχυρότερη γυναίκα στο Κατάρ και έγινε σύμβολο του Εμιράτου στον έξω κόσμο, όχι μόνο για την -κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακή εξωτερική της εμφάνιση.

Μια δυναμική γυναίκα

Η δεύτερη σύζυγος του πρώην Εμίρη του Κατάρ έχει πτυχίο κοινωνιολογίας και είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Ταξιδεύει ανά τον κόσμο, δίνει διαλέξεις σε Ευρώπη και Αμερική και κατέχει ήδη μια θέση στη λίστα του “Forbes” με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη.

Μέσω του ιδρύματος Quatar Foundation, προωθεί μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και την κοινωνία. Έχει θεσπίσει χρηματικό βραβείο ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, που απονέμεται σε όσους κάνουν βήματα προόδου στον τομέα της εκπαίδευσης. Επίσης, προσπαθεί να επεκτείνει την ελευθερία του Τύπου.

Φυσικά, έχει και δικό της λογαριασμό στο instagram όπου ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο από τις δραστηριότητές της.

Πώς μπορούμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για την πολιτική συμμετοχή των γυναικών στη Μέση Ανατολή, όπου έχουν γίνει ένα προϊόν που το χρησιμοποιούν με κυνισμό προς υποστήριξη καθεστώτων στα οποία δεν έχουν κανένα πραγματικό δικαίωμα; Δεν υπάρχει τίποτε στη θρησκεία μας που να απαγορεύει την συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή. Έχουν αποκλειστεί από αυτήν για τους ίδιους λόγους με τους άνδρες: λόγω έλλειψης Δημοκρατίας” είπε το 2007 ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου Rice του Χιούστον, στο Τέξας.

Ο γάμος με τον Εμίρη

Θεωρείται η κινητήρια δύναμη πίσω από τον θρόνο του Κατάρ. Είναι η μόνη από τις συζύγους του Hamad bin Khalifa Al Thani (Χαμάντ Μπιν Χαλίφα αλ Θάνι) που τον συνοδεύει στα ταξίδια του αλλά και στις συναντήσεις με τις σημαντικότερες προσωπικότητες του κόσμου.

Παντρεύτηκε τον πρώην Εμίρη το 1977, σε ηλικία 18 ετών. Τότε σπούδαζε Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ. Έχουν αποκτήσει μαζί τα 7 από τα 28 παιδιά του.
Τα λαμπερά κοσμήματα, οι μακριές τουαλέτες, οι γούνες αλλά και τα φαρδιά παντελόνια, είναι οι μεγάλες της αδυναμίες. Το 2011 ήταν δεύτερη στη λίστα του Vanity Fair με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του κόσμου.