Health Tips: δώστε ποιοτικό χρόνο στην καταπολέμηση του στρες

19 Απριλίου 2022 18:15

Health Tips: δώστε ποιοτικό χρόνο στην καταπολέμηση του στρες

Αν δώσουμε λίγο ποιοτικό χρόνο για την καταπολέμηση του άγχους που μας πιέζει καθημερινά, τότε θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες διαπιστώνουν ότι μικρές δόσεις στρες στη διάρκεια της ημέρας μπορούν να μειώσουν το χρόνιο άγχος. Αλλά και να επιτρέψουν στο άτομο να να αντιμετωπίσει ευκολότερα σωματικές, ψυχικές και συναισθηματικές προκλήσεις.

Health Tips: δώστε ποιοτικό χρόνο στην καταπολέμηση του στρες.

Πρόκειται για το στρες του μηχανισμού της όρμησης. Ή αλλιώς το καλό, ωφέλιμο και ευεργετικό στρες που, σε αντίθεση με το χρόνιο, δεν έχει σχέση με τη πρόκληση προβλημάτων υγείας. Δηλαδή μια προπόνηση υψηλής έντασης, ένα παγωμένο ντους ή η αποχή από το φαγητό έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα παραπάνω αποτελούν τρόπους καταπολέμησης του άγχους.

Σύμφωνα με τον τοξικολόγο Edward J. Calabrese από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, η όρμηση είναι είναι μια προσαρμοστική απόκριση στο στρες. Που έχει βάση σε διπλή αντίδραση. Οι υψηλές συγκεντρώσεις φυσικών και χημικών -τοξικών συχνά- παραγόντων αναστέλλουν. Ενώ οι χαμηλές διεγείρουν. Μέσω αυτής της διφασικής αντίδρασης το μικρο-στρες ενεργοποιεί τους μηχανισμούς επιδιόρθωσης και συντήρησης των κυττάρων.

Πώς πετυχαίνετε τα ωφέλιμα μικρο-στρες

Ένα κρύο ντους, η σάουνα, η νηστεία ή μια προπόνηση υψηλής έντασης (HIIT) μπορούν να πετύχουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Μέσα από μικρής διάρκειας «ενέσεις» έντονου στρες που συνοδεύουν την ανάκαμψη, την ξεκούραση και την εις βάθος αποκατάσταση. Πρόκειτα για μια διαδικασία εν γένει δύσκολη σύμφωνα τη Δρ Elissa Epel. «Αυτές οι σύντομες περίοδοι στρες προκαλούν ”σοκ” στα συστήματά μας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Αναγκάζουν το σώμα μας να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες και να αποκαταστήσει την ισορροπία». Πρόσθεσε, εξηγώντας τη φυσιολογική, σύμφωνα με την επιστήμη, απόκριση του οργανισμού για να επιβιώσει από τέτοια «σοκ».

Ωστόσο οι ερευνητές προτείνουν

Το ευεργετικό ή ωφέλιμο στρες δεν έχει σχέση με το χρόνιο. Μια κατάσταση που επιβαρύνει τη σωματική και ψυχική υγεία και ευημερία. Χρειάζεται προσοχή στη διάρκεια δραστηριοτήτων που προκαλούν τα μικρο-στρες. Δεν πρέπει όμως να έχει διάρκεια  περισσότερη από τα 15 λεπτά.

«Δώστε μερικές μέρες στο σώμα σας μεταξύ των στρεσογόνων παρεμβάσεων για να χαλαρώσει». Ανέφερε ο γενετιστής Δρ. David Sinclair από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

ygeiamou