Ηλίας Μόσιαλος: «Τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια του κορονοϊού»

22 Απριλίου 2022 07:30

Ηλίας Μόσιαλος: «Τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια του κορονοϊού»

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής του LSE μίλησε στην ΕΡΤ για τα ανεξήγητα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. «Δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια, καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί»

Ηλίας Μόσιαλος: «Τα κρούσματα ηπατίτιδας δεν έχουν καμία σχέση με τα εμβόλια του κορονοϊού».

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι έχουμε κρούσματα ηπατίτιδας, αγνώστου αιτιολογίας. Δεν έχουμε βρει κάποιον από τους ιούς της ηπατίτιδας που θα δικαιολογούσε αυτά τα περιστατικά. Δεν είναι μεγάλος όμως ο αριθμός παγκοσμίως». Tόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Τα κρούσματα δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό

«Αυτό που ανησύχησε είναι ότι θα περιμέναμε στη Σκωτία 4 ηπατίτιδες άγνωστης αιτιολογίας σε έναν χρόνο. Και τώρα έχουμε 12 περιπτώσεις σε 5-6 μήνες». Πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η πιθανότερη αιτία είναι ένας αδενοϊός, που συνήθως δεν προκαλεί ηπατίτιδες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο μπορεί τα περιστατικά αυτά να οφείλονται στο εμβόλιο κατά της Covid, στη λοίμωξη από κοροναϊό και στην απομόνωση των παιδιών απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τα εμβόλια καθώς κανένα από τα παιδιά που νοσούν δεν είχε εμβολιαστεί.

Αν σχετίζονται τα κρούσματα με την Covid, το πιο πιθανό είναι όχι αλλά γίνονται έρευνες που θα δείξουν.

«Δεν βρίσκω αυτό το ενδεχόμενο πιθανό» είπε για το ενδεχόμενο πίσω από τα κρούσματα ηπατίτιδας να βρίσκεται ο εγκλισμός των παιδιών κι αυτό γιατί όπως είπε, δεν υπάρχουν κρούσματα σε χώρες με μεγαλύτερα lockdowns.

«Είναι καλό να υπάρχει εγρήγορση παρά εφησυχασμός και να υπάρχει αργότερα ένα πρόβλημα. Αν το δούμε σε απόλυτα μεγέθη οι αριθμοί είναι μικροί γι αυτό δεν χρειάζεται πανικός» εξήγησε.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα της ηπατίτιδας είναι ίκτερος, πυρετός, αλλαγή στο χρώμα των ματιών και του δέρματος, αλλαγή στο χρώμα των κοπράνων και των ούρων, τάση για εμετό.

Εάν οι γονείς εντοπίσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να κινητοποιηθούν.

 

ygeiamou