Μεξικό: Στη δημοσιότητα σπάνιο βίντεο του διαβόητου «Ελ Τσάπο» μέσα από τη φυλακή

21 Φεβρουαρίου 2020 18:18

Τσάπο

Φορώντας τη χαρακτηριστική μπεζ στολή των κρατουμένων, με τον αριθμό 3870 πάνω του, ο διαβόητος βαρόνος ναρκωτικών Χοακίν Αρκιβάλντο Γκουζμάν Λοέρα, γνωστός σε όλο τον πλανήτη ως «Ελ Τσάπο» απαντά με χαρακτηριστική ηρεμία στις ερωτήσεις ενός φρουρού των φυλακών, χωρίς να πολυσηκώνει το βλέμμα του, ενώ σκουπίζει από τα χέρια του το μαύρο μελάνι των δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Πρόκειται για σκηνές από ένα σπάνιο βίντεο-ντοκουμέντο ηλικίας 4 ετών, που είδε το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Σε αυτό προβάλλονται αποκαλυπτικά στιγμιότυπα του πρώην ηγέτη του Καρτέλ Σιναλόα, και μέλους του διεθνούς συνδικάτου του εγκλήματος, μέσα από την φυλακή.
Το επίμαχο οπτικοακουστικό υλικό δημοσίευσε ο ιστότπος Latinus και απεικονίζει την εισαγωγή του Γκουζμάν στη φυλακή Αλτιπλάνο του Μεξικό το 2016, προτού εκδοθεί ένα χρόνο αργότερα στις ΗΠΑ, όπου κρατείται μέχρι σήμερα και για το υπόλοιπο της ζωής του σε φυλακή υψίστης ασφαλείας.
Η σύλληψη του ανθρώπου που θεωρείται ο δεύτερος ισχυρότερος έμπορος ναρκωτικών στον κόσμο – μετά τον Πάμπλο Εσκομπάρ – ήρθε μετά από δύο προηγούμενες αποδράσεις – η μία μέσω μιας σήραγγας μήκους ενός χιλιομέτρου από την ίδια φυλακή που είχε εξευτελίσει την κυβέρνηση του Μεξικού.
Δεν έχει γίνει σαφές πώς ακριβώς διέρρευσε το συγκεκριμένο βίντεο τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το υπουργείο ασφαλείας του Μεξικού δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό της γνησιότητάς του.
(με πληροφορίες από Reuters, Latinus)