Wellness: πως θα επιστρέψει η καλή σας διάθεση μετά από την πανδημία

Συντάκτης: Newsroom

2 Ιουνίου 2022 18:15

Wellness: πως θα επιστρέψει η καλή σας διάθεση μετά από την πανδημία

Την καλή τους διάθεση αναζητούν πολλοί που τους στέρησε η πανδημία τα τελευταία χρόνια μέσα από γεγονότα που κάθε άλλο παρά ως ευχάριστα αποτυπώθηκαν στη μνήμη μας

Βρείτε ξανά την καλή σας διάθεση μετά την πανδημία. Κλειστά μαγαζιά, οικονομικές δυσκολίες, απώλειες συνανθρώπων αποτελούν μερικά μόνο στοιχεία που κηλίδωσαν, λιγότερο ή περισσότερο, την ψυχική υγεία του πληθυσμού.

Η έξοδος από το τούνελ της κακής ψυχολογίας, εντούτοις, ίσως βρίσκεται πιο κοντά απ΄όσο φανταζόμαστε. Τόσο κοντά που δεν χρειάζονται μεγάλοι διασκελισμοί παρά μικρά αλλά σημαντικά βήματα.

Όπως αυτά που ακολουθούν:

1. Πράξεις αλτρουισμού

Έχετε σκεφτεί πως μια καλή πράξη για τον συνάνθρωπο προκαλεί θετικές αλλαγές στον οργανισμό σε ορμονικό επίπεδο; Αν όχι, την επόμενη φορά που θα χαρίσετε κάποιο παλιό βιβλίο; Ή θα κουβαλήσετε τα ψώνια της ηλικιωμένης γειτόνισσας; Θυμηθείτε ότι η ευγενική σας πράξη θα πυροδοτήσει την έκκριση ωκυτοκίνης και ντοπαμίνης στον οργανισμό. Οι δύο νευροδιαβιβαστές που γνωρίζουμε και ως «ορμόνες της ευτυχίας» σχετίζονται άμεσα με την ψυχολογική διάθεση και κοινωνικότητα.

2. Περισσότερη ενυδάτωση

Σύμφωνα με την έγκριτη διατροφολόγο Melissa Snover, η ελλιπής ενυδάτωση θα μειώσει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Μια ακόμα «ορμόνη της ευτυχίας» με συνέπεια την κακή διάθεση. Το άγχος και καταθλιπτικές τάσεις. Έπειτα, η καλή ενυδάτωση συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σχετικά με την πέψη, τον έλεγχο της θερμοκρασίας, την εγκεφαλική λειτουργία και την κυκλοφορία του αίματος.

3. Λιγότερος χρόνος στις οθόνες

Η παρατεταμένη ενασχόληση με τον υπολογιστή ή το κινητό συνδέεται με συμπτώματα από την ψυχική σφαίρα. Δοκιμάστε να απενεργοποιήσετε τις συσκευές ανά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και οπωσδήποτε το βράδυ. Το μπλε φως των οθονών δεν κλέβει μόνο τον ύπνο μας αλλά και την καλή μας διάθεση. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, η χρόνια έκθεση στο νυχτερινό φως αυξάνει ορισμένες ορμόνες του στρες στο σώμα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

4. Κοινωνικοποίηση

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, Δρ Deborah Lee, η έντονη κοινωνικοποίηση αποτελεί καταλύτη για την ψυχική ευημερία. Η περιορισμένη κοινωνικότητα και η μοναξιά από την άλλη θα κοστίσουν ακριβά στην ψυχική υγεία πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες κατάθλιψης, στη γνωστική λειτουργία επιταχύντας την εξασθένησή της αλλά και στη σωματική υγεία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπάθειας και θανάτου.

5. Περισσότερος ήλιος

Με την επαρκή έκθεση στο ηλιακό φως βελτιώνετε ταυτόχρονα ύπνο, διάθεση, ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα επίπεδα ενέργειας και αντιμετωπίζετε τα συμπτώματα της εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής.

6. Γέλιο

Περισσότερες ορμόνες της ευτυχίας (ντοπαμίνη, σεροτονίνη) και λιγότερες του στρες (κορτιζόλη) μπορείτε να εξασφαλίσετε με το γέλιο.

7. Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία

Σύμφωνα με μετα-ανάλυση 91 μελετών που δημοσιεύτηκε στο Psychological Medicine, η συγκεκριμένη μέθοδος ψυχοθεραπείας ήταν η αποτελεσματικότερη σε άτομα με κατάθλιψη. Ενώ συστήνεται εν γένει και για την αντιμετώπιση του άγχους.

8. Υγιεινή διατροφή

Εντάξετε στη διατροφή σας τρόφιμα με μικροθρεπτικά που προάγουν την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Με την εμπλοκή τους στην απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών που μειώνουν το άγχος. Ειδικότερα, οι βιταμίνες Β12 και Β6 καθώς και η τρυπτοφάνη. Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αποτελούν σημαντικά θρεπτικά στοιχεία για την καλή διάθεση και εγκεφαλική λειτουργία. Αναζητήστε σε τρόφιμα όπως: διατροφική μαγιά, αυγά, ψάρια, γαλακτοκομικά (Β12), μπανάνες, ρεβίθια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (Β6), ξηροί καρποί, κολοκυθόσποροι και λιναρόσπορος.

9. Καλός ύπνος

Ο κακός ύπνος είναι φίλος της κακής διάθεσης και κατάθλιψης, σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα. Αν δυσκολεύεστε να πετύχετε ένα χορταστικό και ποιοτικό ύπνο, δοκιμάστε αυτά τα tips.

10. Λιγότερο αλκοόλ

«Η κατάχρηση αλκοόλ συνδέεται με κακή ψυχική υγεία, μειωμένη ευχαρίστηση από τη ζωή και αυξημένη ψυχική δυσφορία», εξηγεί η Δρ Lee.

11. Περισσότερη άσκηση

Ο «χρυσός κανόνας» που συστήνει και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ είναι 150′ ήπιας ή 75′ έντονης σωματικής άσκησης. Η άσκηση προκαλεί μια έκρηξη νευροδιαβιβαστών και ενδορφινών που προάγουν την καλή διάθεση.

ygeiamou