Wellness: βάλτε το φυσικό φως στη ζωή σας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Συντάκτης: Newsroom

31 Αυγούστου 2022 18:15

Wellness: βάλτε το φυσικό φως στη ζωή σας για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας

Επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως το φυσικό φως είναι σημαντικός παράγοντας για να βελτιώσετε την υγεία σας και την ψυχική σας διάθεση

Λίγα δευτερόλεπτα στο φυσικό φως αρκούν για να νιώσετε πιο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Αυτό υποστηρίζουν Χιλιανοί επιστήμονες.

Όταν ανοίξετε τις κουρτίνες και αφήσετε το φως του ήλιου να «πλημμυρίσει» στους χώρους του σπιτιού σας θα νιώσετε τη διαφορά.

Τα σπίτια με άπλετο φυσικό φωτισμό κάνουν τους ενοίκους τους πιο χαρούμενους και ευτυχισμένους

Αυτό είναι το συμπέρασμα σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Building and Environment. Μόλις λίγη ώρα στο φυσικό φως αρκεί.

«Θελήσαμε να μελετήσουμε τη σχέση φυσικού φωτισμού και συναισθηματικής ευημερίας», εξηγεί η Javiera Morales-Bravo, αρχιτέκτονας στο Πανεπιστήμιο της Χιλής, στο Σαντιάγκο και μιας εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Η ιδέα της μελέτης «προέκυψε μετά από έναν χρόνο lockdown λόγω πανδημίας. Κατά τη διάρκεια του οποίου όλοι περάσαμε άπειρες ώρες εγκλωβισμένοι στο σπίτι. Γεγονός που συντέλεσε σε αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης», σύμφωνα με την Morales-Bravo.

Η ίδια και ο συνεργάτης της Pablo Navarrete-Hernandez, λέκτορας στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ της Αγγλίας. Για να μελετήσουν την επίπτωση του φυσικού φωτισμού του σπιτιού στην ψυχική διάθεση έκαναν ένα εικονικό πείραμα. Με τη χρήση 25 διαφορετικών τρισδιάστατων αρχιτεκτονικών προσομοιώσεων.

Κάθε προσομοίωση πρόσφερε έναν διαφορετικό οικιακό σχεδιασμό με διαφορετικές ποσότητες φυσικού φωτισμού. Στο σαλόνι, την κουζίνα, το μπάνιο και την κρεβατοκάμαρα. Για παράδειγμα, ο σχεδιασμό του σπιτιού διέφερε ως προς τον αριθμό των παραθύρων, το μέγεθός τους και αν τα σπίτια είχαν βόρειο ή νότιο προσανατολισμό.

Στη συνέχεια 750 άτομα κλήθηκαν να δουν τις προσομοιώσεις σπιτιών με τυχαία σειρά. Και εν συνεχεία να τις βαθμολογήσουν από το 1 έως το 10 (1=καμιά επίδραση του χώρου στο πόσο χαρούμενοι ή θλιμμένοι αισθάνονταν, 10=ο χώρος τους έκανε να νιώθουν εξαιρετικά χαρούμενους ή θλιμμένους).

Από την επεξεργασία των απαντήσεων των εθελοντών οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε ότι αφορούσε τον φυσικό φωτισμό ίσχυε το «όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο»! Δηλαδή, όσο περισσότερο φυσικό φως είχε ένα σπίτι, τόσο πιο ευτυχισμένος ένιωθε ο ένοικός του.

Συγκεκριμένα, οι συγγραφείς της μελέτης υπολόγισαν ότι στα σπίτια που τα παράθυρα κάλυπταν τουλάχιστον το 40% της επιφάνειας τους. Γιατί είχαν την μεγαλύτερη επίδραση της αίσθηση της συναισθηματικής ευημερίας.

Επίσης, η ωφέλιμη επίδραση του φυσικού φωτισμού ήταν ιδιαίτερα εμφανίσεις στους νέους ανθρώπους. Δηλαδή όσους ήταν κάτω των 30 ετών, και στις γυναίκες.

Σύμφωνα με την Javiera Morales-Bravo θεωρητικά οι γυναίκες, σε ότι αφορά στην Χιλή όπου έγινε η μελέτη, έτειναν να περνάνε περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Όπως και τα άτομα νεαρής ηλικίας, καθιστώντας τις δύο αυτές ομάδες περισσότερο ευαίσθητες στις οποιοσδήποτε αλλαγές των εργασιακών τους χώρους.

Αυτές οι μεταβλητές μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα

«Ο βασικός παράγοντας είναι ο χρόνος που περνάει κάποιος στο σπίτι. Όσο περισσότερος, τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη στην συναισθηματική του κατάσταση. Όταν υπάρχει άπλετο φυσικό φως», σημειώνει.

Οι ερευνητές σημειώνουν πως και η επιφάνεια των τοίχων επιδρά στο πόσο χαρούμενοι ή θλιμμένοι νιώθουν οι ένοικοι ενός σπιτιού. Επίσης μαζί με τον φωτισμό του σπιτιού σύμφωνα με το ygeiamou.

«Οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι βοηθούν στην καλύτερη διάχυση του ηλιακού φωτός ενός οι σκούροι τόνοι το απορροφούν. Άρα, το χρώμα που επιλέγουμε να βάψουμε τους τοίχους του σπιτιού μας επιδρά στην ποσότητα του φυσικού φωτός στο εσωτερικό της κατοικία. Επιδρώντας καταλυτικά στα συναισθήματά μας», σύμφωνα με την Morales-Bravo.

φωτογραφίες: unsplash