Ο “Μίδας” Μάικλ Τζόρνταν

11 Ιουλίου 2020 23:03

Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ένας από τους κορυφαίους αθλητές όλων των εποχών. Δύσκολα ξεχνά κανείς τις  μαγικές του εμφανίσεις μέσα στο παρκέ, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί το κασέ του και να σημειώσει τεράστια εμπορική επιτυχία με τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάστηκε. Το όνομά του ήρθε ξανά στο προσκήνιο, με αφορμή το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με τίτλο «The Last Dance» που προβλήθηκε από το Netflix και έσπασε το κοντέρ της τηλεθέασης. Ενώ ότι έχει δημιουργήσει αλλά και όπου δάνεισε το όνομα του στέφθηκε με επιτυχία.

Πώς ο Μάικλ Τζόρνταν άλλαξε τη μόδα με τα παπούτσια του -Η τρελή ιστορία του Air Jordan 1 που έκανε όλους να φορούν αθλητικά
Ο Μάικλ Τζόρνταν έβγαλε κάτι λιγότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια ως ο σπουδαιότερος παίκτης του NBA όλων των εποχών, αλλά τώρα είναι μέλος της λίστας των δισεκατομμυριούχων του Forbes με εκτιμώμενη καθαρή αξία 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Είναι επίσης, ο πιο υψηλά αμειβόμενος αθλητής όλων των εποχών.

Από τότε που ο Τζόρνταν αποσύρθηκε το 2003, έχει δημιουργήσει την πιο επιτυχημένη και προσοδοφόρα καριέρα που έχουμε δει από έναν πρώην αθλητή. Είναι γνωστό πως είναι ένα πολύ ανταγωνιστικός, τόσο εντός όσο και εκτός του γηπέδου. Από τα μεγάλα σπίτια μέχρι τα ιδιωτικά αεροπλάνα και το δικό του γήπεδο γκολφ, ο καλύτερος όλων των εποχών στο NBA σύμφωνα με το ESPN, απολαμβάνει μια πολυτελή ζωή μετά την εντυπωσιακή καριέρα του.

Ο Μάικλ Τζόρνταν εξακολουθεί να βγάζει περισσότερα χρήματα από τους ΛεΜπρον Τζέιμς, Στέφεν Κάρι, Κέβιν Ντουράντ ή οποιονδήποτε άλλο ενεργό παίκτη.

Από το 2015, φέρεται να βγάζει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο από τα δικαιώματα της Nike. Και να σκεφτεί κανείς, ότι τη δεκαετία του ’80, δεν ήθελε να πάει καν στο ραντεβού με την αθλητική εταιρεία. Από εκεί και πέρα, η ιστορία είναι γνωστή. Κυκλοφόρησαν μαζί τα διάσημα αθλητικά παπούτσια Air Jordan 1, τα οποία άλλαξαν τη μόδα και μέχρι τώρα ξεπουλούν σαν τρελά.

Όσο για το εισόδημά του, τώρα είναι πολύ περισσότερο από το συνολικό του μισθό κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Κέρδισε συνολικά 90 εκατομμύρια δολάρια στο ΝΒΑ ως μισθό, και περίπου 63 εκατομμύρια δολάρια από αυτά, ήρθαν από τις δύο τελευταίες του σεζόν με τους Σικάγο Μπουλς.

Η καθαρή του αξία θεωρείται τώρα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια χάρη στην ανερχόμενη αξία της ομάδας του στο NBA, των Charlotte Hornets και του Jordan Brand.

Το 2010 αγόρασε τη Charlotte Hornets για 175 εκατ. δολάρια

Ο Τζόρνταν, αγόρασε τους Charlotte Hornets το 2010 έναντι 175 εκατομμυρίων δολαρίων και έγινε επίσημα δισεκατομμυριούχος το 2014 όταν αυξήθηκε η αξία του franchise του NBA.

Η ομάδα αξίζει πλέον περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο Τζόρνταν κατέχει το 97% των ιδίων κεφαλαίων στο κλαμπ.

Ο «αέρινος» Μάικλ Τζόρνταν πούλησε μερίδιο μειοψηφίας στον σύλλογο το 2019, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει κανένα ενδιαφέρον να εγκαταλείψει τον έλεγχο της ομάδας.

Σύμφωνα με το Forbes, ο Τζόρνταν ήταν το 455ο πλουσιότερο άτομο στις ΗΠΑ το 2018. Είναι επίσης ο πλουσιότερος πρώην επαγγελματίας αθλητής. Συγκριτικά, ο ΛεΜπρον Τζέιμς εκτιμάται ότι κερδίζει λιγότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια ετησίως από τους μισθούς, τα κέρδη και τις διαφημίσεις.
Ο ιδρυτής της Nike, Φιλ Νάιτ, χαρακτήρισε το συμβόλαιο με τον Μάικλ Τζόρνταν ως την καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ, κλείνοντας το ανερχόμενο αστέρι τότε του NBA για 250.000 $ το χρόνο το 1984. Μόνο το Brand Jordan της Nike φέρνει περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα κάθε χρόνο.

Η δημοτικότητα των Air Jordans έχει αυξηθεί ξανά τα τελευταία χρόνια χάρη στις συνεργασίες με διασημότητες για σύνδεση με ένα νεότερο κοινό και νέες εκδόσεις ρετρό στυλ για επανασύνδεση με τους παλαιότερους θαυμαστές. Η Jordan Brand συνεργάστηκε ακόμη και με το δημοφιλές παγκοσμίως διαδικτυακό βιντεοπαιχνίδι “Fortnite”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζόρνταν ήθελε να υπογράψει με την Adidas, αλλά αυτό δεν έγινε, επειδή στην εταιρεία προτιμούσαν τους παίκτες του NBA που είχαν ύψος πάνω από 2 μέτρα.

Ο σπουδαίος αθλητής, έχει κάνει πολλές συμφωνίες με εταιρείες όπως η Gatorade, η Upper Deck και η Hanes. Είναι εκπρόσωπος της εταιρείας για σχεδόν 30 χρόνια. Ο Μάικλ Τζόρνταν, ήταν πάντα επιλεκτικός στις διαφημίσεις που έκανε, επειδή ήθελε να είναι αυθεντικός και επίσης να χτίσει τη δική του μάρκα. Κάποτε απέρριψε μια τεράστια συμφωνία με τη Beanee Weenees επειδή δεν του άρεσε το όνομα. Ο Τζόρνταν είπε τότε στο Playboy, «Πώς μπορώ να σταθώ μπροστά σε μια κάμερα και να πω ότι θα φάω Beanee Weenees;». Όπως υποστήριξε, η συμφωνία πλησίαζε το 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Τότε, είχε κερδίσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια δολάρια συνολικά στην καριέρα του.

Πηγή: iefimerida.gr