Νικόλαος Κωνσταντίνου – Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματιολόγος

Δημοσιεύθηκε: 24/03/2019 12:44

Βλαισός μέγας δάκτυλος- κότσι

Η πρωτοποριακή θεραπεία που αξίζει σε όλους.

Η συχνότερη πάθηση που ταλαιπωρεί τα πόδια είναι η παραμόρφωση του βλαισού μέγα δακτύλου που καλείται κότσι. Πρόκειται για απόκλιση του μεγάλου δακτύλου προς τα μικρά δάκτυλα, τα οποία σε παραμελημένες περιπτώσεις, διαταράσσει δημιουργώντας σφυροδακτυλίες και κάλους. Συνδυάζεται με μεταταρσαλγία, που συχνά αναφέρεται ως πτώση κεφαλών μεταταρσίων, λόγω της διαταραχής της προσθίας ποδικής καμάρας από την μετατόπιση του 1ου μεταταρσίου προς τα έσω και του μεγάλου δακτύλου σε βλαισότητα .

Κυρίως παρατηρείται σε γυναίκες μετά τα πενήντα έτη αλλά συναντάται σε νεαρές κοπέλες και άντρες σπανιότερα.

Τα ψηλά τακούνια και η ορθοστασία ενοχοποιούνται για την βλάβη αυτή ενώ η κληρονομική επιβάρυνση εμφανίζει το πρόβλημα σε μητέρες και κόρες με μεγάλες παραμορφώσεις.

Η αρχική αντιμετώπιση με νάρθηκες και άνετα παπούτσια βοηθά μόνο στα αρχικά στάδια της παραμόρφωσης και πιο μεγάλες βλάβες συνοδεύονται από πόνο, ερυθρότητα και μεγάλη δυσκολία στην εύρεση παπουτσιών. Η διαταραχή του άξονα φόρτισης του ποδιού επιβαρύνει τα γόνατα και την μέση και επιδεινώνει την σκελετική υγεία των ασθενών που υποφέρουν από κότσι – βλαισό μέγα δάκτυλο.

Αποτελεσματική θεραπεία του βλαισού μέγα δακτύλου εξασφαλίζει η χειρουργική θεραπεία, την οποία όμως πολλοί ασθενείς αποφεύγουν λόγω αναφερόμενου πόνου, ταλαιπωρίας, παρατεταμένης ακινητοποίησης και υψηλών επιπλοκών και υποτροπών! Αυτά τα προβλήματα παρατηρήθηκαν με την παλαιότερη ανοικτή μέθοδο που εφαρμοζόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση των παραμορφώσεων του προσθίου ποδός είναι η Διαδερμική Χειρουργική του Ποδός που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια με μεγάλη επιτυχία ! Η τεχνική αυτή χρησιμοποιεί μικρές οπές στο δέρμα και με ειδικά εργαλεία και εξοπλισμό με τα οποία αφαιρείται η εξόστωση και πραγματοποιείται διορθωτική οστεοτομία του μεταταρσίου και της φάλαγγος και έτσι αποκαθίσταται ο λειτουργικός άξονας του ποδιού. Συμπληρωματικές θυλακοτομές και τενοτομές εφαρμόζονται στα μικρά δάκτυλά μαζί με οστεοτομίες μεταταρσίων! Οι επέμβαση αυτή απαιτεί τοπική αναισθησία μόνο στο πόδι χωρίς γενική ή ραχιαία αναισθησία και με παραμονή λίγων ωρών στο νοσοκομείο, ενώ βαδίζουν άμεσα με ειδικό μετεγχειρητικό υπόδημα . Η πρωτοποριακή αυτή επέμβαση δεν έχει μεγάλες τομές και ράμματα παρά μόνο τρυπούλες και φυσικά έχει ελάχιστο ή καθόλου πόνο αφού δεν υπάρχουν αποκολλήσεις ιστών και αιματώματα. Οι φλεγμονές και τα προβλήματα από το δέρμα, ουλές και σημάδια ανήκουν στο παρελθόν μαζί με τον πόνο και την δυσχέρεια βάδισης.

Με την Διαδερμική Χειρουργική του Ποδός ο ασθενής λύνει μόνιμα το πρόβλημα των ποδιών του μόνο με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές δέρματος και αποκολλήσεις ιστών, χωρίς νοσηλεία, με άμεση βάδιση με ειδικό παπούτσι και χωρίς πόνους!

Η νέα χειρουργική μέθοδος που περιγράφουμε έχει τα πλεονεκτήματα της πλήρους και ασφαλούς διορθώσεως των παραμορφώσεων χωρίς την επιβάρυνση της αναισθησίας και της κλασικής χειρουργικής τεχνικής . Έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ασθενείς μεγάλης ηλικίας με πολλά συνοδά προβλήματα αλλά και νέους ασθενείς με επιθυμία για ταχεία επάνοδο στην κίνηση χωρίς ουλές, σημάδια και πόνο!

Η καθυστέρηση που πολλοί ασθενείς δείχνουν λόγω φόβου, πρέπει να μείνει στο παρελθόν μαζί με την παλιά τεχνική.

Το μέλλον της χειρουργικής του ποδιού είναι, εδώ και μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την εικόνα των ποδιών σας για πάντα.

Νικόλαος Κωνσταντίνου

Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Τραυματιολόγος

Διευθυντής Ορθοπεδικής Κλινικής Αθλητικών Κακώσεων

Τηλ 2109600075-6945806015

www.ortho-surgeon.gr,

fb.me/diadermiki.xeiroyrgiki.podos.nikolaos.konstantinou

Όπως και να το δεις… είναι INNOSTAT