Ποιες ήταν οι τέσσερις τελευταίες λέξεις της Νταϊάνα λίγο πριν ξεψυχήσει;

31 Αυγούστου 2019 08:28

Νταϊάνα

Ήταν η επίσημη αγαπημένη πριγκίπισσα των Βρετανών, ασυμβίβαστη και απίστευτα δυστυχισμένη σύμφωνα με τους βιογράφους της. Παρότι απολάμβανε την αγάπη τόσων πολλών ανθρώπων, η ίδια ένιωθε μοναξιά
Μετά τον οδυνηρό χωρισμό της με τον Κάρολο, η Νταϊάνα προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της. Και βρήκε τον έρωτα στο πρόσωπο του μεγιστάνα Ντόντι αλ Φαγιέντ. Αυτές οι ευτυχισμένες στιγμές που έζησε μαζί του, έμελλε να είναι και οι τελευταίες λίγο πριν χάσει τη ζωή της άδικα σε τροχαίο στο Παρίσι.
Ήταν 31 Αυγούστου του 1997, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν η πριγκίπισσα Νταϊάνα, το πιο διάσημο πρόσωπο στον πλανήτη εκείνη τη στιγμή, έχασε τη ζωή της στο τρομακτικό τροχαίο δυστύχημα στη σήραγγα της γέφυρας Αλμά, στο Παρίσι, κυνηγημένη από τους παπαράτσι.
Ο θάνατος της Νταϊάνα, ενός προσώπου τόσο διάσημου, αλλά και με τόσο ιδιαίτερη ιστορία στις πλάτες της, φούντωσε τα σενάρια και τις θεωρίες συνωμοσίας για το τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα. Αυτόπτες μάρτυρες υπήρχαν. Όχι μόνο οι παπαράτσι που ακολουθούσαν τη μαύρη Mercedes του συντρόφου της Νταϊάνα καθώς κατευθύνονταν από το παρισινό Ritz στο σπίτι του Ντόντι αλ Φαγιέντ, αλλά και περαστικοί.
Στις τελευταίες στιγμές της πριγκίπισσας της Ουαλίας, η οποία δεν πέθανε ακαριαία αλλά έπειτα από λίγη ώρα στο νοσοκομείο Pitié-Salpêtrière όπου μεταφέρθηκε, μάλιστα, βρέθηκαν γιατροί, πυροσβέστες και διασώστες. Και κάπως έτσι, πέρα από όλες τις άλλες θεωρίες που κυκλοφόρησαν αυτά τα 22 χρόνια για το θάνατο της Νταϊάνας, κυκλοφόρησαν και πολλές για τα τελευταία της λόγια, με τους αυτόπτες μάρτυρες κατά καιρούς να διηγούνται διάφορες ιστορίες. Πραγματικότητα; Φαντασία; Κανείς δεν το γνωρίζει.
Αυτό που προκύπτει είναι πάντως ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα, αν και ψυχορραγούσε, κατάφερε να ψελλίσει κάποιες λέξεις. Και οι δύο μαρτυρίες που υπάρχουν για τα τελευταία λόγια της πριγκίπισσας της Ουαλίας, είναι πάνω κάτω οι ίδιες.
Ο Γάλλος γιατρός Φρεντερίκ Μαλιέ ο οποίος περνούσε τυχαία από το σημείο του δυστυχήματος και σταμάτησε για να προσφέρει πρώτες βοήθειες στους επιβαίνοντες, χωρίς να γνωρίζει καν την ταυτότητά τους, είχε δηλώσει, ότι ενώ η πριγκίπισσα Νταϊάνα έδινε μάχη για να καταφέρει να πάρει ανάσα, έβγαζε κραυγές πόνου και επαναλάμβανε πόσο πονάει, μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της.

Νταϊάνα
Μια άλλη ιστορία που κυκλοφόρησε, προφανώς από αυτόπτη μάρτυρα, ήθελε την Νταϊάνα να λέει: «Ω Θεέ μου, αφήστε μόνη μου». Πριν από δύο χρόνια, στην 20ή επέτειο του θανάτου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, το 2017, ο Γάλλος πυροσβέστης Xavier Gourmelon είχε αποκαλύψει μιλώντας στη «Sun» ότι εκείνος με την ομάδα του ήταν οι πρώτοι που έφθασαν στο σημείο του δυστυχήματος στη γέφυρα Αλμά στο Παρίσι. Υποστήριξε ακόμη ότι έμεινε στο πλευρό της πριγκίπισσας Νταϊάνα καθώς ήταν χτυπημένη μέσα στη μαύρη Mercedes και χωρίς να έχει αντιληφθεί για ώρα την ταυτότητά της. Πριν οι διασώστες την απεγκλωβίσουν, ο Xavier Gourmelon υποστηρίζει ότι η πριγκίπισσα Νταϊάνα είπε: «Ω θεέ μου, τι συνέβη;». Αμέσως μετά άρχισε η καρδιαγγειακή αναζωογόνηση. Ο Xavier Gourmelon ανέφερε ότι της έκανε CPR και ότι έμοιαζε σταθερή πριν την βάλουν στο ασθενοφόρο. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι δεν μίλησε ποτέ για το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα στα μέσα πριν το 2007 καθώς οι Γάλλοι πυροσβέστες απαγορεύεται να μιλούν στα ΜΜΕ.

Στο τροχαίο στη σήραγγα της γέφυρας Αλμά στο Παρίσι εκείνη τη νύχτα της 31ης Αυγούστου, έχασαν τη ζωή τους ακαριαία ο σύντροφος της πριγκίπισσας Νταϊάνα Ντόντι αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του Ανρί Πολ. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα κατέληξε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο. Μόνος επιζών του δυστυχήματος ο Τρέβορ Ρις Τζόουνς, ο σωματοφύλακας του αλ Φαγιέντ.
Δεκαετίες αργότερα η μνήμη της Νταϊάνα συνεχίζεται με τους γιους της να τιμούν κάθε χρόνο τέτοια μέρα -αλλά και σε κάθε ευκαιρία- τη μητέρα τους.