Το Νο 1 ιστιοφόρο της Γης, το “Γεράκι της Μάλτας”, στη Λέρο: Ο θρυλικός πρώην ιδιοκτήτης του & η τωρινή, Ελληνίδα κάτοχός του (φωτογραφίες – και απ’ το εσωτερικό του)

12 Ιουλίου 2019 16:01

Ένα απίστευτο θέαμα αντίκρισαν ντόπιοι και τουρίστες στη Λέρο. Το «Maltese Falcon», το Γεράκι της Μάλτας αλά ελληνικά -πρόκειται για το μεγαλύτερο ιστιοφόρο του κόσμου- έδεσε στο ΛΑΚΚΙ. Για την ακρίβεια στην ιδιωτική Μαρίνα «LAKKI MARINA».

Με το επιβλητικό σκαρί του, με τα τρία κατάρτια που αγγίζουν το ύψος ενός 20όροφου κτιρίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι προκαλεί δέος. Και μόνο να φανταστείς το ύψος του, δεν θες κάτι άλλο. Φαντάσου να το βλέπεις σε απόσταση αναπνοής κιόλας. Όσο για comforts, εννοείται, είναι υπερλουσάτο.

Υπερχλιδή και άνεση!

Έχει  έξι καμπίνες υπερπολυτελείας για τους φιλοξενουμένους και άλλες οκτώ για το 18μελές πλήρωμα ενώ τα τρία καταστρώματα του ιστιοφόρου επικοινωνούν με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι.

Πιάνει ταχύτητα άνω των 20 κόμβων μόνο με τα πανιά του, τα οποία έχουν εμβαδόν 2.400 τετραγωνικά μέτρα. Εντυπωσιακό, καθώς ζυγίζει 1.240 τόνους! Οσο για τις δίδυμες Deutz μηχανές των 1.800 ίππων η καθεμία, απλώς το καθιστούν το πιο γρήγορο και ευέλικτο γιοτ στον κόσμο. Το εσωτερικό του είναι πολυτελέστατο και μοιάζει με… διαστημόπλοιο επενδυμένο με ξύλο.

Όταν ανοίξουν τα πανιά του, θυμίζει έντονα τα ιστιοφόρα που διέσχιζαν τους ωκεανούς στα τέλη του 19ου αιώνα. Στο εσωτερικό του σκάφους ξεχωρίζει το αίθριο, όπου ενώνονται τα τρία καταστρώματα του πλοίου με τη βοήθεια μιας κυκλικής σκάλας που περιβάλλει το κεντρικό κατάρτι. Και βέβαια τα μοναδικά του έργα τέχνης.

Οι εξωφρενικά άνετοι και πολυτελείς χώροι του έχουν εμβαδόν περίπου 1.500 τετραγωνικά μέτρα. Έχει χώρους για τη μεταφορά δύο ταχύπλοων με water ski μήκους 10 μέτρων, τεσσάρων ιστιοπλοϊκών σκαφών τύπου Laser, ενός σκάφους με τουρμπίνα μήκους πέντε μέτρων και ενός… μίνι υποβρυχίου για την εξερεύνηση των βυθών. Κάτι άλλο; … Μόνο αυτά, είπατε;

ΤIP

Αποτέλεσμα εικόνας για tom perkins maltese falcon

Ιδιοκτήτης του, απ’ το 2005 που κατασκευάστηκε στο Perini, ήταν ο Tom Perkins, από τα μεγαλύτερα “κεφάλια” της Silicon Valley. Απ’ τον ιδιοκτήτη της  Hewlett-Packard (οh! yes, περί αυτού πρόκειται)  το αγόρασε η Ελληνοκύπρια επιχειρηματίας Έλενα Αμβροσιάδου, ενώ ως ιδιοκτήτης του φέρεται η εταιρεία Pleon Ltd.

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon owner

The extraordinary square-rigged superyacht Maltese Falcon

To λουσάτο εσωτερικό του

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon yacht interior

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon yacht interior

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon yacht interior

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon yacht interior

Αποτέλεσμα εικόνας για maltese falcon yacht interior

Ντονατέλλα Αδάμου