Υγιεινή Διατροφή: η πρακτική κίνηση που μειώνει τις λιγούρες

30 Απριλίου 2022 18:15

Υγιεινή Διατροφή: η πρακτική κίνηση που μειώνει τις λιγούρες

Υγιεινή Διατροφή: η επιστήμη φαίνεται πως βρήκε την πρακτική κίνηση για μια ισορροπημένη διατροφή. Που θα μας βοηθήσει να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στο μυαλό μας. Όταν υπερτερεί του στομαχιού μας. Δίνοντας ελπίδες σε όσους θέλουν να χάσουν κιλά αλλά υποκύπτουν στις λιγούρες.

Υγιεινή Διατροφή: η πρακτική κίνηση που μειώνει τις λιγούρες.

Την επόμενη φορά που θα φάτε ένα μπισκότο ή μια σοκολάτα απλώς επειδή τα λιγουρευτήκατε, νιώθοντας μετά ενοχές. Σκεφτείτε να εντάξετε στο πρόγραμμα σας μια απλή στρατηγική που θα σας βοηθήσει να ελέγξετε αυτή την παρόρμηση την επόμενη φορά: ένα πρόγραμμα έντονης γυμναστικής.

Σε μια μελέτη σε ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα 30 ημερών, αποδείχθηκε ότι όσα ασκήθηκαν, κατάφεραν να αντισταθούν στη λαχτάρα τους για την τροφή πλούσια σε λιπαρά.

Το πείραμα βασίστηκε στη λογική ότι όσο πιο πολύ αντιστεκόμαστε σε μια ουσία ή φαγητό που λαχταράμε, τόσο και δυσκολεύομαστε να αγνοήσουμε τα ερεθίσματα που μας φέρνουν πιο κοντά σε αυτά.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Αν και θα χρειαστούν περαιτέρω κλινικές μελέτες, τα αποτελέσματα αποτελούν μια πρώτη απόδειξη ότι η άσκηση μπορεί να ενισχύσει την θέλησή μας. Και να αντισταθούμε σε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα. Σύμφωνα με τον Travis Brown, ερευνητή φυσιολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

«Εάν θέλουμε να μείνουμε πιστοί σε μια δίαιτα, θα πρέπει να έχουμε και τη δύναμη να πούμε “όχι”. Η άσκηση δεν θα μπορούσε να είναι ωφέλιμη μόνο σωματικά για την απώλεια βάρους. Αλλά και διανοητικά για να ανακτήσουμε τον έλεγχο της λαχτάρας για ανθυγιεινά τρόφιμα» επισημαίνει.
Η ερευνητική ομάδα στοχεύει στο μέλλον να διερευνήσει την επίδραση διαφορετικών επιπέδων άσκησης στη λαχτάρα για ανθυγιεινό φαγητό. Άλυτο ερευνητικό ερώτημα παραμένει, ωστόσο, το κατά πόσο το φαγητό μπορεί να είναι εθιστικό. Με τον ίδιο τρόπο όπως τα ναρκωτικά, με ορισμένα τρόφιμα να έχουν μεγαλύτερη επίδραση από άλλα.

Για τους ανθρώπους, όμως, μεγάλη σημασία έχουν και τα ερεθίσματα από το περιβάλλον, όπως για παράδειγμα οι διαφημίσεις γρήγορου φαγητού.

Εν τέλει, η ικανότητα να αντισταθούμε σε αυτά τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο η άσκηση βελτιώνει την υγεία, σύμφωνα με τον Travis Brown.

ygeiamou